Националният щаб, който ще следи за коронавируса у нас, вече е сформиран и даде първия си брифинг пред ВМА.

Генерал - майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и шеф на щаба, обяви, че превантивните мерки срещу навлизане на заразата в България вече са стартирани.

Облечени във военни униформи са част от представителите на Кризисния щаб, който бе сформиран по искане на самия премиер Бойко Борисов, освен лекарите и здравните власти, в него влизат представители на МВР и на външно министерство.

Още днес бе разиграна ситуация с болен от коронавирус на летището в София.

На Терминал 2 служители на "Гранична полиция", Летище "София" и екипи на Военномедицинска академия проиграха ситуацията.

Кантарджиев: Не ходете по Женския пазар да питате за тестове за коронавирус

Кантарджиев: Не ходете по Женския пазар да питате за тестове за коронавирус

Изследвания се правят само на хора, които имат симптоматика и са били изложени на риск

Сценарият бе следният - на летището бяха открити двама пътници, заразени с вируса. Те са служители на "Гранична полиция", но участваха в сценката като болни.

Те бяха поставени в специално изолирано легло и приети в специална линейка на ВМА, която ги откарва директно в болницата.

И двата терминала на столичното летище са оборудвани с термокамери, които следят дали пътниците имат температура от над 37 градуса. Ако се установят такива, то те се изолират и отвеждат за прегледи.

С реален полет от Истанбул до София разиграха учението за коронавирус

С реален полет от Истанбул до София разиграха учението за коронавирус

Пасажерите бяха проверени от термокамери

От снощи екипите на "Гранична полиция" по всички пунктове у нас са със специални защитни средства - маски и ръкавици.

Разпечатани са и брошури за чужденците, които влизат у нас. Телефонът, на който се дава информация за коронавируса на Министерство на здравеопазването, също ще работи 24 часа.

Изработени са специални формуляри за българските граждани, които идват от престой извън страната и особено от кризисни страни. В тях трябва да се попълнят лични данни и адрес, за да се знае къде е евентуалната карантина.

Мерките за коронавирус - задоволителни, но недостатъчни

Мерките за коронавирус - задоволителни, но недостатъчни

Това заяви директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски

Всички пунктове с въздушен транспорт ще имат термокамери, поръчани са и 100 камери за всички сухоземни пунктове, очаква се те да пристигнат в края на седмицата.

"Няма потвърждение на коронавирус у нас", категоричен бе проф. Мутафчийски.

Той даде данни за обстановката в страната - в момента в Инфекциозна болница има 4 човека, в Пловдив - една жена, но тя е с отрицателна проба, семейство в Сливен, където резултатите се очакват, и още две лица се наблюдават във ВМА.

Не е препоръчително да се изследват хора без симптоми, които се завръщат от Италия или други засегнати страни. Който няма личен лекар у нас, трябва да се обръща в РЗИ. Карантината на хора със симптоми е 14 дни.

Изпращат лекари по границата срещу навлизането на коронавирус

Изпращат лекари по границата срещу навлизането на коронавирус

Сформират щаб за мерки по граничните пунктове

Не се препоръчва на ученически групи да пътуват, а относно отмяната на мероприятия това ще става според моментната ситуация. Засега за 3 март се отлагат мероприятията на закрито.

Самата ВМА, където е най-големият щаб у нас за хора под карантина или болни - отделя 3 етажа за целта.

Директорът на "Пирогов" също е предоставил 40 легла в случай на нужда.

Лекарите, които се грижат за пациенти със симптоми, са оборудвани с маски, специални костюми и ръкавици. Костюмите са специални и вече са поръчани. По изрично разпореждане на премиера са осигурени 8 000 такива костюма.

В случай, че някой със симптоми, завръщаш се от чужбина, откаже лечение и болнична карантина, ще бъде консултиран, посъветван, а в краен случай и конвоиран в болница, категоричен бе шефът на ВМА.

Контрол за коронавирус и на сухоземната граница, препоръчва Кунчев

Контрол за коронавирус и на сухоземната граница, препоръчва Кунчев

37 са полетите седмично от Италия