Не ходете по Женския пазар, ако имате съмнения и основания, че сте болни от коронавирус, а просто се обадете по телефона на личния лекар или на районната здравна инспекция. Леко ядосан от паниката и спекулациите, които тръгнаха от вчера, директорът на Националния център за заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев в студиото на БиТиВи призова хората просто да четат и да се информират, а не да всяват допълнителни страхове у хората с постове в социалните мрежи, че не ги изследват.

Телефонен номер за информация: 02 807 87 57

Изследвания се правят само на хора, които имат симптоматика и са били подложени на риск. Няма нужда всички да се изследват, не е оправдано от експертна гледна точка, обясни Кантарджиев. За да има сериозни основания човекът трябва да се е върнал от район, засегнат от коронавирус, както и да има температура и дихателни увреждания. Малките деца, бебета, младите хора не са пряко застрашени, тъй като вирусът засяга преди всичко възрастните хора, а младите не боледуват тежко.

Отрицателна е пробата за коронавирус на жената от Пловдив

Отрицателна е пробата за коронавирус на жената от Пловдив

Това обяви д-р Тодор Кантарджиев

Кантарджиев няколко пъти повтори настойчиво, че най-важното е дисциплината у самите хора, а това означава не да обикалят учрежденията, а да се поставят сами под карантина и да се обадят по телефона на личния си лекар или на РЗИ.

Държавата взима всички адекватни мерки, увери Тодор Кантарджиев и заяви, че още днес по сухопътните граници служителите ще бъдат снабдени с безконтактни термометри, а термокамери ще бъдат монтирани по най-бързия начин. Така е разпоредил вчера и премиерът.

Мерките за коронавирус - задоволителни, но недостатъчни

Мерките за коронавирус - задоволителни, но недостатъчни

Това заяви директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски

Тодор Кантарджиев посъветва пряко застрашените да остават под карантина, като това, стана ясно от думите му, може да става с подаване на годишен платен отпуск, тъй като болничен лист за това не се издава.

анкета

Притеснявате ли се от коронавируса?

Виж резултати

Да, лесно ще кацне от Китай 38.8%

Не, властта взима мерки 26.8%

Имаме си собствен грип 10.2%

Ходя с маска и пия хомеопатия 14.6%

Какво е коронавирус 9.5%

Припомняме, че още преди две седмици Министерството на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV.

На телефонен номер 02 807 87 57, като на него от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация се дава от лекар-епидемиолог.

По-рано днес стана ясно, че пробата за коронавирус на жената от Пловдив, която беше поставена под карантина, е отрицателна.

Под наблюдение в Сливенско остават български граждани и китайско семейство, завърнали се от пътуване в Китай.

Под карантина са и трима души от Хасково, завърнали се от Милано.

Прегря горещият телефон на МЗ заради коронавируса

Прегря горещият телефон на МЗ заради коронавируса

Хората питат най-често за ограничитлни мерки за пристигащите от Италия