Европейската комисия предлага ваксинациите срещу Covid-19 да позволяват свободно пътуване в рамките на ЕС в период на 9 месеца, предаде Bloomberg.

Така Covid сертификатите за пътуване ще са валидни 9 месеца след първоначалното си издаване.

ЕК предлага още от 10 януари държавите-членки да отворят границите си за хора, които са се имунизирали с някоя от одобрените от Световната здравна организация ваксини. Препоръчва се носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване.

Пътниците от най-тежко засегнатите от пандемията региони, които не са ваксинирани и не са преболедували, ще трябва да се тестват преди тръгване и да се поставят под карантина след пристигане.

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕК трябва да представи предложение за движение с Covid пропуски, "дигитален сертификат е от първостепенно значение"

По въпроса за сертификатите и бустерните дози ЕК подчертава, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация. Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича.

Правителствата на страните-членки настояват Брюксел да въведе единни правила за пътуване, след като отделните държави приложиха различаващи се подходи по отношение на сертификатите и третите дози.

Медици в Румъния въртели далавери с фалшиви COVID сертификати

Медици в Румъния въртели далавери с фалшиви COVID сертификати

Те са заловени по време на акция