Цяла нощ под открито небе пред сградата на Министерския съвет останаха майките на деца с увреждания.
В около 30 палатки родителите на деца със специфични нужди показаха ясно, че ще останат пред очите на обществото и на властта докато бъдат приети исканите промени в законите, които засягат отношенията на държавата към хората с увреждания.

Майки: Децата с увреждания са на прага на биологичното оцеляване

Майки: Децата с увреждания са на прага на биологичното оцеляване

Не трябва мерките да са само на хартия

"Едни майки изкараха нощта на палатки пред Министерски съвет, докато едни министри удобно спяха в топлите си легла! Нормално ли е това? Къде живеем", питат майките в социалната мрежа Фейсбук.

"Искахме да покажем, че, както системата може да ни блокира, така и ние можем да блокираме", заяви една от протестиращите майки Боряна Драганова пред БНР.

Очаква се по-късно през деня на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде обсъден проектозакона за хората с увреждания. В него се предвижда месечните интеграционните добавки да се заменят с месечно подпомагане, обвързано с линията на бедност. Сумите ще са в по-висок размер от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

Квотите за наемане на хора с увреждания остават, но при определени условия няма да са задължителни за бизнеса.

По план проектозаконът ще бъде приет от правителството на заседание в следващата седмица.

Цяла нощ продължи протестът на майките на деца с увреждания в столицата

Цяла нощ продължи протестът на майките на деца с увреждания в столицата

"Системата ни убива" с поредна акция в центъра на София

След като престояха 12 часа на улицата и движението в центъра на София бе спряно, към 8 часа в четвъртък сутринта палатковият лагер беше преместен и улицата - освободена. Движението в момента пред сградата на Министерския съвет е свободно.

Полицаите поканиха протестиращите родители на деца с увреждания да преместят палатките си пред прозорците на Министерския съвет. Там майките и бащите ще останат, за да посрещнат властта и членовете на Националния съвет за интеграция на хората. Те очакват да бъдат представени конкретни срокове, в които обещанията да бъдат спазени

Пред bTV бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, който наблюдаваше преместването на камера в студиото коментира: "Това (за преместването на палатките - б.р.) е много страшна заповед. Когато виждаш пред себе си хора с кауза, обидени, угнетени, които същевременно нарушават обществения ред, е много трудно да намериш баланса. Момчетата с униформите не са виновни", заяви Георгиев.