Майки на деца с увреждания останаха през цялата нощ пред сградата на Министерски съвет в столицата, предадоха БНР и bTV. 

Те организираха палатков лагер и развяха познатите черни знамена, облечени с черни тениски с надписа: "Системата ни убива". 

След 22 часа полицаите започнаха да събират лични карти и да пишат предупредителни актове за гражданско неподчинение на участниците. Напрежение обаче няма.

Това се вижда и от видеото, което организаторите са публикували в страницата на кампанията си. 

Припомняме, че тази вечер се проведе поредният протест "Системата ни убива", който бе организиран чрез социалните мрежи. 

В страницата на кампания са публикувани много снимки и видеа от поредното събитие. 

Преди 2 часа са качили ново съобщение, който гласи: "Нощта си отива, а ние все още държим затворен бул. "Дондуков" пред Министерски съвет. 

Снимка 382969

Източник: БГНЕС

Въпреки обещанията на властите преди месеци, те обявиха по този начин, че доверието им е изчерпано и повече не им вярват. 

Участниците блокираха движението по бул. "Дондуков" пред сградата на МС преди 19 ч., а час по-късно затвориха движението и по съседния бул. "Цар Освободител".

БСП и ГЕРБ в пореден рунд за майките от протеста

БСП и ГЕРБ в пореден рунд за майките от протеста

ГЕРБ се похвалиха с договорка между протестиращите и властта

Те разпънаха на жълтите павета и палатков лагер с повече от 10 палатки. Запалиха и свещи под формата на кръст, като символ, че реформата все пак ще се случи.

Чрез блокирането на движението и гражданското си неподчинение майките искат да покажат, че както системата ги блокира, така и те могат да блокират системата.

Снимка 382968

Източник: БГНЕС

Припомняме, на 4 октомври, майките бяха на среща с депутати и министри в Народното събрание. На срещата не се появи министърът на финансите Владислав Горанов. Тогава майките и омбудсманът Мая Манолова напуснаха срещата разочаровани.

Изводите от срещата за протестиращите майки тогава бяха: "На днешната среща не чухме нищо конкретно" и "Лъжи до безкрай".

Преди ден министър Бисер Петков обяви, че на 19 октомври Законът за хората с увреждания ще влезе в парламента. По думите на министъра има постигнато съгласие за разпределянето на средствата за месечната помощ.