Постигнати са взаимно приемливи решения относно върнатия за ново разглеждане законопроект за хората с увреждания. Това е станало на продължила до късно вчера работна среща, на която са присъствали омбудсманът Мая Манолова, национално представените организации и представители на финансовото министерство.

Това заяви социалният министър Бисер Петков, който е в Ловеч, където участва в дискусионен обществен форум за развитие на социално ангажирани предприемачи.

Борисов да поеме отговорност за бездействието, настоя майка на дете с увреждания

Борисов да поеме отговорност за бездействието, настоя майка на дете с увреждания

Майките искат мъжка постъпка от премиера

"В продължение на няколко часа обсъждахме въпросите, които породиха несъгласие в последният проект, който беше разглеждан в началото на седмицата. Мисля, че постигнахме взаимно приемливи решения и продължаваме процедурата следващата седмица със стремеж възможно най-скоро проектът да бъде одобрен от МС и да постъпи в Народното събрание", заяви Петков.

Той подчерта, че голяма част от допълнителните 150 милиона лева, които се предвиждат в бюджета на социалното министерство за следващата година, ще са насочени за финансова подкрепа на хората с увреждания.

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"
Обновена

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"

Липсата на Закон за личната помощ и безхаберието на държавата изкара майките на протест

"Особено за тези от тях, които не могат да работят поради тежките увреждания, които имат, съответно ще получават подкрепа в рамките на линията на бедността. 57% е предвидено да бъде тази месечна финансова подкрепа плюс социалната инвалидна пенсия. Правим всичко възможно, за да удовлетворим исканията, очакванията на всички хора с увреждания", допълни социалният министър.

Майките питат - Колко пъти ни излъгахте, г-н министър

Майките питат - Колко пъти ни излъгахте, г-н министър

Без споразумение с майките Петков искал да обсъждат готовия законопроект

Припомняме, в началото на седмицата стана ясно, че предложеният проект на Закона за хората с увреждания не се приема от протестиращите майки. По думите им законът е осакатен.

В четвъртък, 4 октомври, майките бяха на среща с депутати и министри в Народното събрание. На срещата не се появи министърът на финансите Владислав Горанов. Тогава майките и омбудсманът Мая Манолова напуснаха срещата разочаровани.

Изводите от срещата за протестиращите майки:

"На днешната среща не чухме нищо конкретно"

"Лъжи до безкрай"

"Свърши ни търпението"

По-рано днес Мая Стоицева - майка на дете с увреждания и един от участниците в протестите "Системата ни убива" коментира пред bTV, че протестите на майките на деца с увреждания продължават. Следващото недоволство е предвидено за сряда, 10 октомври, от 17.30 часа пред сградата на Министерски съвет.

Майките на деца с увреждания отказват среща в социалното ведомство

Майките на деца с увреждания отказват среща в социалното ведомство

БПЦ реши да има Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства

Омбусдманът Мая Манолова пък обясни, че вчера са върнати ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.

"Това, за което не успях да се преборя е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ", посочи Манолова.

Явлението "Системата ни убива"

Явлението "Системата ни убива"

Майките на деца с увреждания ни изнасят урок и вместо да стоим и да гледаме, е най-добре да ги подкрепим. Нищо чудно да се научим как да отстояваме правата, които уж ни гарантира Конституцията

Петков коментира и новия закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който се очаква да бъде приет на второ четене от Народното събрание още този месец. По думите му законът ще регламентира социалните предприятия в България и ще въведе ясни критерий за тях.

Новият закон предвижда две категории социални предприятия със съответните изисквания.

Депутатите стимулират социалната икономика

Депутатите стимулират социалната икономика

Очакват предприятия на социалната икономика да произвеждат 2% БВП до 2021 г.

"Предвижда насърчителни мерки за социалните предприятия и за субектите на социалната икономика, към които принадлежат и кооперациите, неправителствените организации, въвежда сертификационна марка, национален регистър на социалното предприятие, което ще насърчи развитието на сектора на социалното предприемачество, социалните мотивации", обясни министърът.

Той представи и статистика, според която в момента в страната има 1 461 предприятия, самоопределили се като социални.

С новия закон ще се въвеждат характеристиките и критериите, като по този начин ще се дава възможност тези социални предприятия да получават право на строеж без конкурсни процедури, обясни още Петков.

Предвижда се и създаване на електронна платформа, която да улесни социалните предприятия.

Регламентират дейността на социалните предприятия

Регламентират дейността на социалните предприятия

Предвиждат се мерки за насърчаване на социалните предприятия и национален регистър