"Премиерът хвърля едни пари в общественото пространство, а след това настройва всички срещу майките. Нека излезе и да застане достойно като мъж срещу нас, и да видим кое му пречи да направи нещата както трябва." Това заяви пред bTV Мая Стоицева - майка на дете с увреждания и един от участниците в протестите "Системата ни убива".

Бисер Петков: Има приемлив консенсус за върнатия закон за хората с увреждания

Бисер Петков: Има приемлив консенсус за върнатия закон за хората с увреждания

Продължаваме процедурата следващата седмица, увери Петков

Искаме премиерът Бойко Борисов да поеме отговорност за това, че не свърши нищо през тези месеци, настоя тя.

Стоицева е категорична - протестите на майките на деца с увреждания продължават. Следващото недоволство е предвидено за сряда, 10 октомври, от 17.30 часа пред сградата на Министерски съвет.

Майките на деца с увреждания отказват среща в социалното ведомство

Майките на деца с увреждания отказват среща в социалното ведомство

БПЦ реши да има Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства

Припомняме, в началото на седмицата стана ясно, че предложеният проект на Закона за хората с увреждания не се приема от протестиращите майки. По думите им законът е осакатен.

В четвъртък, 4 октомври, майките бяха на среща с депутати и министри в Народното събрание. На срещата не се появи министърът на финансите Владислав Горанов. Тогава майките и омбудсманът Мая Манолова напуснаха срещата разочаровани.

Изводите от срещата за протестиращите майки:

"На днешната среща не чухме нищо конкретно"

"Лъжи до безкрай"

"Свърши ни търпението"

Майките питат - Колко пъти ни излъгахте, г-н министър

Майките питат - Колко пъти ни излъгахте, г-н министър

Без споразумение с майките Петков искал да обсъждат готовия законопроект

Стоицева коментира срещата. По думите ѝ майките са напуснали, защото им е омръзнало от бездействието. Майките искали всички министри да седнат на една маса с тях и да се стигне до продуктивен диалог. 
"Министърът на финансите не беше там и това е знак, че реформата никога няма да се случи", посочи Стоицева и допълни, че само със социалния министър Бисер Петков реформа не може да има.

Темата коментира и общественият защитник Мая Манолова.

"Самият социален министър и неговият екип не са достатъчно настойчиви и смели. Тук трябва сърце и решимост. Какво пречеше наистина в рамките на това финансиране проектите да бъдат готови, те да не се чувстват излъгани и унизени", попита тя.

По думите ѝ на работната среща вчера, 5 октомври, са успели да върнат ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"
Обновена

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"

Липсата на Закон за личната помощ и безхаберието на държавата изкара майките на протест

"Това, за което не успях да се преборя е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ", посочи Манолова.

Стоицева пък допълни, че законът за личната помощ е основно искане на протестиращите майки, че предоставя възможност за индивидуална оценка на увреждането на всеки човек. "Индивидуална оценка, не ТЕЛК. ТЕЛК-ът трябва да изчезне, той е вреден", каза още тя.

Явлението "Системата ни убива"

Явлението "Системата ни убива"

Майките на деца с увреждания ни изнасят урок и вместо да стоим и да гледаме, е най-добре да ги подкрепим. Нищо чудно да се научим как да отстояваме правата, които уж ни гарантира Конституцията

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че ще направи всичко възможно и двата закона да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия начин, така че те да започнат на действат от 1 януари.

"Ако около тази кауза не могат да се обединят депутати от различните цветове, не знам кое може", отсече още омбудсманът.

Политическа разпра между депутати от БСП и ГЕРБ пред протестиращите майки

Политическа разпра между депутати от БСП и ГЕРБ пред протестиращите майки

Утре ще се проведе среща с ресорните министри и майките