Към 18:10 часа протестиращите блокираха движението на бул. "Цар Освободител" - на кръстовището при СУ "Климент Охридски". Майките, бутайки количките на своите деца със специални нужди, се придвижват към Орлов мост.

Към 18:30 часа блокираха движението на Орлов мост и влязоха в конфликт с шофьорите, като не им позволяват да минат. Час по-късно Орлов мост бе освободен и колите свободно могат да преминават кръстовището.

Майките на деца с увреждания настояват за адекватна лична помощ, адекватна достъпна среда, за да могат децата им да имат достоен живот, да излязат навън и да се усмихнат.

С черни балони и черни знамена стотина майки на деца с увреждания започнаха протеста си пред сградата на народното събрание в София. След това тръгнаха към Орлов мост. Основната причина за тяхното недоволство е липсата на отделен закон за личната помощ.

На осмия национален протест те са довели и децата си. Майките носят тениски с надпис: "Системата ни убива".
Протестиращите имат и плакати с надписи: "Системата ни убива", "Да ни се махне този проблем от главите" - под снимка на премиера Бойко Борисов.

Майки на деца с увреждания поискаха оставката на Минчо Коралски

Майки на деца с увреждания поискаха оставката на Минчо Коралски

Шефът на агенцията за хора с увреждания пита кои разпоредби не работят

Другите плакати са: "Бойко, и преди, и след 18 сме важни колкото магистралите", "Не увреждането убива децата ни, а държавата", "Системата ни убива, стоп на геноцида", "Стига лъжи, искаме реформи".

На протеста присъстват и представители на БСП. Сред тях са общинският съветник Николай Николов, депутатът Антон Кутев, Мина Кутева, която е член на МБСП, Георги Гьоков и Надя Клисурска-Жекова.

Едва 60 обекта, напълно достъпни за хора с увреждания, откри КЗД в цялата страна

Едва 60 обекта, напълно достъпни за хора с увреждания, откри КЗД в цялата страна

Образувани са 149 преписки срещу държавни и общински институции

Майката на дете с увреждане - Юлия Старческа, коментира за news.bg, че държавата не им е помогнала до този момент, а на децата им трябва да се помага, не да се вреди. Тя се закани, че ако не бъдат чути, ще вземат радикални действия като блокират движението на "Орлов мост" и като обявят гражданско неподчинение.

Старческа изрази съжаление, че премиерът Борисов многократно е обещал помощ, а още няма резултати.

 

Протестиращите бутат и инвалидна количка с пластмасов скелет и снимка на премиера Бойко Борисов, облечен в тениска "Системата ни убива". Майките на деца с увреждания настояват за оставка на цялото правителство "Борисов 3".

Малко по-рано депутатът от БСП Антон Кутев обясни за News.bg, че управляващите трябва да осигурят между 100 и 200 млн. годишно, за да подпомогнат майките на деца с увреждания. Трябва да се помогне по някакъв начин на майките - било с телкове, пари, личен асистент или социални помощи, призова социалистът управляващите.

В София към 18:30 часа майките блокираха Орлов мост 

Към 19:15 часа някои от протестиращите започнаха да се разотиват, но движението все още е спряно.

Минути по-късно движението на Орлов мост бе отблокирано. Протестиращите бавно потеглиха към сградата на парламента.

Малко по-късно пристигнаха пред сградата на народното събрание. След изпълнение на националния химн всички присъстващи отдадоха почит с минута мълчание в памет на хората, които вече не са с тях. 

В 19:48 часа и движението пред сградата на парламента бе възстановено.

Малко преди протеста в София, започна и протестът на майките на деца с увреждания във Варна. По-рано през деня майки на деца със специфични нужди се събраха и в Бургас. В Пазарджик блокираха пътя за Панагюрище.

В Русе протестиращи майки на деца с увреждания затрудниха движението по "Дунав мост". Те протестираха и през лятото, но не бяха изслушани от нито един русенски депутат.