Оставката на председателя на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски поискаха майки на деца с увреждания. Техни представители - Боряна Драганова и Весела Одажиева, изказаха становището си лично пред Коралски в студиото на bTV.

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Липса на воля за реформа... безброй празни думи...

В сферата на хората с увреждания има крещяща нужда от реформа, която обаче настоящият председател на агенцията не може да осъществи, заяви едната майка - Боряна Дараганова.

От своя страна Минчо Коралски поиска майките да посочат конкретните разпоредби на Закона за интеграция на хора с увреждания, които не се изпълняват от агенцията.

Регистър обединява информацията за хората с увреждания

Регистър обединява информацията за хората с увреждания

Дончев обяви, че ще бъде назначена проверка на сега действащия регистър

Весела Одажиева контрира, че Конвенцията за правата на хората с увреждания, за която толкова се говори, е ратифицирана от 2013 г. От тогава не е направено нищо. Според нея липсва работещ регистър за на хората с увреждания.

Парите, които до сега са похарчени от агенцията за регистър, са напразно изхарчени, категорична е Одажиева.

Според Коралски има регистър, но той трябва да се преработи.

Припомняме, оставката на Коралски бе поискана от майките и в петък, когато друга майка обясни, че не иска Коралски да продължава дейността си.

Махат лагера на хората с увреждания от парламента

Махат лагера на хората с увреждания от парламента

Остава лагерът на протестиращите майки

"Къде са 2-та млн. за регистъра. Искам оставката на г-н Коралски. Искам оставката и на Адриана Стоименова (председател на Сдружение "Център за психологически изследвания", която пусна слуха, че протестът на майките бил платен - б.р.). Не може тук ние да гледаме откъде ще дойде всяка стотинка за създаване на орган, за приемане на закони, които са жизненоважни за хората с увреждания и така да се пилеят пари на вятъра. Тия дупки държим да се запушат", каза тогава Кристина Николаева.

Майки на деца с увреждания се молят да надживеят рожбите си

Майки на деца с увреждания се молят да надживеят рожбите си

Дете със здравословен проблем се чувства най-спокойно при чистачките в училище

Припомняме също, че през април имаше напрежение между предложените промени за определяне на медицинската експертиза (ТЕЛК) и хората, които тези промени засягат. По указание на премиера промените бяха изтеглени на 10 април.

Въпреки оттеглените нормативни документи хората с увреждания, които бяха решили да протестират, организираха протест. Председателят на Съюза на слепите в България - Васил Долапчиев възмутено обясни, че по света няма подобно отношение към хората със специфични възможности. Навсякъде индивидуално се оценява работоспособността.

Той уточни, че на 1 март 2018 г. са връчили протестна нота на министъра на труда и социалната политика - Бисер Петков, и са напуснали Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където въпросните промени са обявени. Министърът отговори на протестната нота и изтъкна, че е изнесена невярна информация.

През април Бисер Петков призова хората с увреждания да не се притесняват от промените. Изготвя се изцяло нов закон за сънародниците ни със специални потребности.

Припомняме, в три града вече има протест на родители на деца с увреждания. Първата палатка бе разпъната срещу служебния вход на парламента на 1 юни, палатки има и в Бургас и във Варна.

Вчера Бисер Петков заяви, че доходите в България са най-ниски в Евросъюза. "Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите. Основният начин за повишаване на доходите е чрез трудовата заетост", обясни той.

По време на среща в Бобов дол с миньорите от рудник "Бобов дол", които ще останат безработни, Петков ги увери, че ще получат предложения за работа. Това стана по обяд на 11 юни 2018 г.

На 31 юли 2018 г. бе решено да се предоставят 150 млн. лева повече за хората с увреждания в новия бюджет. Това заяви примерът Бойко Борисов след среща в Министерския съвет с представители на Национално представителните организации на хората с увреждания и с представители на майките на деца с увреждания.