С огорчение и надежда хора с увреждания се срещнаха с депутати от ГЕРБ и БСП в почивката на народните избраници в сградата на парламента. Гражданите искат законодателни промени. Сега.

Настоящата нормативна уредба е остаряла, затова и гражданите настояват за ново законодателство.

Хората искат да се премахне ТЕЛК. Мотивът им е, че няма инструкции за потребностите на хората с увреждания.

Депутатите Емил Христов от ГЕРБ и Корнелия Нинова от БСП заедно изслушаха проблемите им. Хората предлагат още вместо ТЕЛК да има оценка на потребностите. Те искат да бъде създаден и Закон за личната помощ.

Протестиращите предупредиха, че хората в домовете за стари хора с увреждания ще се увеличат. Тези хора имат нужда от подкрепа.

Достъпни помощни средства и услуги искат още протестиращите. Малко над 1000 лева е издръжката в центровете, а тези средства могат да се дават на семействата на деца с увреждания, заявиха те.

По думите на хората с увреждания, присъствали на днешната среща, гражданите със здравословни проблеми се обричат на безпомощност и да вегетират, а институциите са като затвор за хората с увреждания.

Не пуснаха майките с черни балони и тениски в парламента

Не пуснаха майките с черни балони и тениски в парламента

Те имаха среща с депутатите социалисти

Валентина Христова е майка на 16-годишно момиче с ментално увреждане. Когато то ще стане на 18 години, тогава става страшно, подчерта тя. Не съм ходила никога на работа, сподели Христова. Още от сега подреждала живота си за мига на пълнолетието на дъщеря си. Центровете не работят функционално, каза Валентина Христова. Мога да дам много на държавата си, аз съм непълноценна майка на по-малкото си дете, аз съм непълноценна съпруга, заяви майката, която гледа дете с увреждане.

Родителите не искат козметични промени. Друга майка сподели, че детето й ходи на училище, но най-спокойно се чувства при чистачките. Това е интеграцията ни, недоволна е тя. Майките се молят за едно - да надживеят децата си, за да не останат децата един ден сами и напълно безпомощни.

В срещата се включи и председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Ние сме за диалог, увери той. По думите му, първо трябва да се подкрепят семействата. Според Антон Кутев социалният министър искал да направи реформата.

БСП сравни Емил Христов с Пилат Понтийски
Обновена

БСП сравни Емил Христов с Пилат Понтийски

За оставката му гласуваха само червените депутати

Припомняме, по-рано сутринта депутатите от БСП подхванаха исканата от тях оставка на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Според Филип Попов той си измил ръцете по казуса с хората с увреждания като Пилат Понтийски. Каква заплаха бяха тези хора за народните представители, недоумява червеният депутат. Те искали само да споделят болката си.

Припомняме, искането за оставката на зам.-председателя на парламента е свързано с отказ да допусне до сградата на парламента протестиращи родители на деца с увреждания на 18 април.