БСП подхвана оставката на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Според Филип Попов той си измил ръцете по казуса с хората с увреждания като Пилат Понтийски. Каква заплаха бяха тези хора за народните представители, недоумява червеният депутат. Те искали само да споделят болката си.

В същото време Емил Христов позволил обиди по адрес на левицата. Предлагам Народното събрание да се засрами веднъж завинаги, ядоса се Станислав Станилов. Излагаме се в очите на избирателите, подчерта той. Това не е седянка, изригна атакистът.

БСП след почерпка направили скандала с Емил Христов

БСП след почерпка направили скандала с Емил Христов

Това било опит на БСП да превърне един технически проблем в политически

Нормално ли беше унижението за тези хора, попита червеният Михаил Христов.

ДПС настояха за отстояване на евроатлантическите ни ценности. Бягало се от важните за хората проблеми. Партията осъждала поведението на Емил Христов. Не приемаме модела на двойните стандарти, отсече Халил Летифов.

Припомняме, искането за оставката на зам.-председателя на парламента е свързано с отказ да допусне до сградата на парламента протестиращи родители на деца с увреждания на 18 април.

БСП искат оставката на Емил Христов

БСП искат оставката на Емил Христов

Свиленски обяви митинг-протест срещу корупцията и лошото управление на държавата на 1 май

"Ние сме задължени на хората с увреждания и сме длъжни да направим нещо за тях, защото представляваме парламента и държавата. В Народното събрание няма една зала, която да е пригодена за хора с увреждания. Именно мнозинството трябва да им обърне внимание. Недопускането на хората с увреждания в НС показва това, в което цялата държава обвинява парламента - бездушието на властта", обясни Антон Кутев.

Според него ГЕРБ не само трябва да ги покани да ги изслуша, а да вземе мерки върху това, което те предлагат. "Вместо това дори не ги пуснаха в сградата на парламента. Това е причината за искането ни за оставка на Емил Христов", допълни Кутев.

Майки на деца с увреждания се молят да надживеят рожбите си

Майки на деца с увреждания се молят да надживеят рожбите си

Дете със здравословен проблем се чувства най-спокойно при чистачките в училище

Това е изкуствено създаден конфликт, посочи Светлана Ангелова от ГЕРБ. Емил Христов се извинил на протестиращите. Левицата пък играела по тънката струна на популизма. Според нея именно правителството увеличило средствата за хората с увреждания. Разкрити са и нови социални услуги. Герберите разбирали проблемите им и се сремят да ги решат.

Той коментира, че единственото, което направили управляващите, е нелепа реформа в ТЕЛК, която след това е спряна. "Затова хората за шести път са на улицата. Те бяха там и вчера, но ГЕРБ отново ги нямаше".

"Хората с увреждания твърдяха, че системата ги убива, а народни представители не искат да го чуят. А всеки знае, че с 250 лв. или 300 лв. на месец не може да се живее. Едно дете с увреждания, докато е дете и навърши 18 години, получава 850-900 лв. на месец, ако е с 90% увреждания. В момента, в който навърши пълнолетие, започва да получава 250-300 лв. Но тази присъда за тях става доживотна", добави Антон Кутев.

Емил Христов също взе думата, като подчерта, че истините трябва да се казват.
И до момента по случая се чували неистини. Герберът обвини социалистите, че са използвали хората с увреждания. Злоупотребихте, ама много злоупотребихте с тези хора, атакува Христов. Левите ги използвали за политически цели. Аз съм ви простил, изтъкна той. Извинете се колеги, за да ви олекне, каза той.

При гласуването след края на дебатите Емил Христов бе спасен. За оставката му гласуваха само 71 депутати от БСП.