Тази среща е доказателство, че Народното събрание като институция е отворено за диалог. Това заяви шефката на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ в началото на срещата с протестиращите майки на деца с увреждания, след като те се разочароваха на предложеното законодателство.

Нито един от нас няма интерес от противопоставяне, подчерта Ангелова, според която темата е изключително чувствителна. Според нея не трябва да има спекулации с проблемите на децата със специални потребности. Трябва да се постигне най-доброто споразумение с майките.

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"
Обновена

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"

Липсата на Закон за личната помощ и безхаберието на държавата изкара майките на протест

Социалният министър Бисер Петков припомни обсъжданията по законите. Беше направена пълна мобилизация в МТСП, каза той.

Самият министър заяви, че му се е искало днес да се обсъжда готовият закон. Споразумение с майките обаче няма.

Около 60 души в работната група са изказали становище. Иначе работата по законодателните промени била интензивна, по думите на министър Петков.

Майките се ядосаха и прекъснаха думите на министъра. Колко пъти ни излъгахте, господин министър, попита ядосана майка.
Недоволството на майките е защото на срещата не дойде финансовият министър.

Вие не сте готови за нищо, смята майката. Тя припомни, че политиците са казали, че проблемите им не са политически. Кой не ни е яхнал досега, възкликна майката.

Майките на деца с увреждания дадоха срок на депутатите за обсъждане на три закона

Майките на деца с увреждания дадоха срок на депутатите за обсъждане на три закона

Срокът е до 1 октомври

Аз си гледам в очите, отговори социалният министър Бисер Петков.

С вас хвърлихме много усилия, много нерви, сподели още министърът на труда. Не трябвало някои детайли да отклоняват двете страни от крайната цел. Има осигурен финансов ресурс за достъпна среда, както и за помощните средства.
Инвестирахме много в този законопроект, разказа Бисер Петков.

Здравният министър Кирил Ананиев взе думата. До края на годината щели да минат важни здравни промени за ТЕЛК и НЕЛК. Финансирането на медицинските изделия ще става чрез трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК.

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Липса на воля за реформа... безброй празни думи...

Просветният министър Красимир Вълчев обеща подкрепа за благоприятна училищна среда за децата с увреждания. Майките поискаха подкрепата в образованието да е реална, тъй като според тях в момент няма приобщаващо образование.
Кога парите ще следват детето, питат те. Децата с увреждания да имат право да избират училищата, искат майките.

Не ви притискаме, защото сроковете са отдавна заминали, обърнаха се те към властта, но продължават да питат къде е законът за личната помощ.

Освен къде е финансовият министър, протестиращите родители искат да знаят как ще бъдат разпределени 150 милиона лева, които дава държавата без реформа.
Те са недоволни, че се прехвърля топката от едно ведомство към друго. Кога ще извадим хората с увреждания от социалната сфера, питат още майките.

Тази система наистина ни убива, категорични са майките, които се усещат "на дъното".

Политическа разпра между депутати от БСП и ГЕРБ пред протестиращите майки

Политическа разпра между депутати от БСП и ГЕРБ пред протестиращите майки

Утре ще се проведе среща с ресорните министри и майките

Вие будалкате и лъжете хората, захапа и социалистът Антон Кутев. Защо се стигна до това напрежение, което ескалира в последно време, недоумява и Хасан Адемов от ДПС. Цялото правителство трябва да помогне за решаване на тези проблеми, изтъкна той и призова да се говори за конкретни неща. Според Адемов едно ведомство няма да се справи само.

Социалният министър Бисер Петков смята, че с НСТС единодушна подкрепа няма да има. Той е категоричен - колкото по-рано законодателната рамка влезе в НС, толкова по-добре.

На днешната среща не чухме нищо конкретно, отново скочиха майките и попитаха какви гаранции са получили.

Свърши ни търпението, кипнаха майките.

А депутатите били в готовност да гледат Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ на извънредно заседание. С конкретна дата не мога да се ангажирам, подчерта социалният министър. Необходим бил работен формат за доуточняване на различията. На това протестиращите бяха категорични, че не искат да присъстват на форум, на който няма какво да им се предложи.

Нинова сряза Борисов: Раздаването на милиони няма да реши проблемите на майките

Нинова сряза Борисов: Раздаването на милиони няма да реши проблемите на майките

Управляващите се опитват да лъжат, разделят и противопоставят майките

Лъжи до безкрай, обърнаха се те към депутатите.

Майките толкова се ядосаха, че напуснаха залата, заявявайки че нямат нужда да ги лъжат.

На молба от страна на Светлана Ангелова да останат в родителите поискаха законотворците да си свършат работата: "Не искаме да се сближаваме с вас."

За каузата се иска търпение, намеси се герберът Николай Сираков, който се опита да успокои майките.

Вие сте като Алиса в страната на чудесата, констатира и омбудсманът Мая Манолова. Това е откровена подигравка, 23 години ни се подигравате, разплака се майка. Седнете и си свършете работата. С тези думи майките напуснаха залата.

Стига вече, включи се и националният омбудсман Мая Манолова след напускането на майките. Според нея е нужно отговорно отношение и да се спре с прехвърлянето на топката.

В основата на всичко е листата на честност и откровеност, убедена е Манолова. Свалете картите на масата и да спрем с мишкуването, настоя тя.

Явлението "Системата ни убива"

Явлението "Системата ни убива"

Майките на деца с увреждания ни изнасят урок и вместо да стоим и да гледаме, е най-добре да ги подкрепим. Нищо чудно да се научим как да отстояваме правата, които уж ни гарантира Конституцията

Заедно всички трябвало да отстоят исканията си пред финансовия министър. С воля всичко може да се постигне, както обясни Мая Манолова.

Нужно е едно финално усилие, обърна се тя към Бисер Петков. Вече и аз не ви вярвам, сподели тя, визирайки Светлана Ангелова.

А в кулоарите майките не сдържаха сълзите си. Всички сме разочаровани, споделиха те. Не видяхме нищо, не видяхме начало на реформа, подчертаха те. Търпението им е изчерпано и те не могат да понесат "такава подигравка".

През сълзи те обявиха, че ще започнат ефективни протестни действия и призоваха за гражданско неподчинение в цялата страна. Борим се за закон и реформи, казаха майките. Явно уменията на господин Борисов като политик са изчерпани, да си ходи, настояха те.

Пресилва се, че законът за хора с увреждания е осакатен според Бисер Петков

Пресилва се, че законът за хора с увреждания е осакатен според Бисер Петков

Основните неща в законопроекта били запазени

Припомняме, на 2 октомври, вторник, в 13 града в страната се проведоха протести на майки на деца с увреждания. Недоволстващите блокираха няколко възлови кръстовища и улици в някои градове.
Вчера майки протестираха пред сградата на общината във Варна.

Вчера в пост в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира премиера Борисов, който заяви на 2 октомври, че в новия бюджет ще бъдат отделени 150 млн. лв. повече за хората с увреждания. Нинова написа, че обещаните 150 млн. няма да решат проблемите, ако няма промени в законите.