Майки на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на общината във Варна, информира БНР.

Майките имат същите искания - в НС незабавно да се внесат и трите законопроекта, гарантиращи реформа в сектора за хора с увреждания.

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"
Обновена

Майки на деца с увреждания: "И преди, и след 18 г. сме важни колкото магистралите"

Липсата на Закон за личната помощ и безхаберието на държавата изкара майките на протест

"Ние искаме индивидуален подход към всеки човек с увреждания. Това става с индивидуална оценка - помощ според нуждите му, не на калпак, както е в момента", коментира за общественото радио една от майките - Диана Димитрова.

По думите на жената ще последват още протестни действия, ако няма адекватна ответна реакция на управляващите. "... Искаме поне да направят крачката, да видим, че имат желанието, имат ангажираността да направят реформа", допълни тя.

Припомняме, вчера в 13 града в страната се проведоха протести на майки на деца с увреждания. Недоволстващите блокираха няколко възлови кръстовища и улици в някои градове.

Нинова сряза Борисов: Раздаването на милиони няма да реши проблемите на майките

Нинова сряза Борисов: Раздаването на милиони няма да реши проблемите на майките

Управляващите се опитват да лъжат, разделят и противопоставят майките

По-рано днес в пост в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира премиера Борисов, който вчера заяви, че в новия бюджет ще бъдат отделени 150 млн. лв. повече за хората с увреждания.

Нинова написа: "Нека всички подкрепим майките на деца с увреждания. Тяхната мъка няма цвят. Нека покажем на Борисов, че свърши времето, в което можеше с раздаване на милиони да купува послушание. Обещаните 150 млн. няма да решат проблемите, без промени в законите. Още през юли ние внесохме закона за личната помощ, изготвен заедно с майките. Два месеца и половина отлежава на бюрото на Караянчева. Досега можеше отдавна да е факт. Когато трябва да уредят някой бизнесмен, законите се приемат за 24 часа. А майките стоят четири месеца в палатките с децата си. Управляващите ги лъжат, разделят ги, противопоставят ги."