39-годишен мъж от Монтана с хронична бъбречна недостатъчност е починал от грип. Това сподели д-р Мария Каменова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Четири области отменят грипната епидемия

Четири области отменят грипната епидемия

Враца, Габрово, Разград и Благоевград

Тя посочи, че мъжът е бил приет по спешност в монтанската болница и след взет носо-гърлен секрет е потвърдено наличието на грипен вирус A(H1N1).

Грипът взе трета жертва в Пазарджик

Грипът взе трета жертва в Пазарджик

Починала е 26-годишна жена

"Това е свински грип, който циркулира и е причина за епидемията в страната. Мъжът е имал придружаващо заболяване и при него грипът е протекъл много бързо и с развитие на тежка дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Болният е бил уязвим към грипната инфекция, а проблемите, които е имал с бъбреците, са сринали имунитета му", обясни д-р Каменова. По думите ѝ болният е починал 1-2 дни, след като е приет в болницата.

Първите 36 часа са много важни при грип

Първите 36 часа са много важни при грип

Свръх дози от противогрипните лекарства не действат, ако сме закъснели

Удължава се грипната ваканция за учениците в Монтанска област до 8 февруари, петък. Общата заболеваемост се е покачила за изминалата седмица на 315 при 290 на 10 000 души спрямо предходната. Най-много са регистрираните случаи във възрастовите групи до 4 години и от 5 до 14 години. Грипната епидемия в област Монтана бе обявена на 29 януари, пикът на болестта се очаква през тази седмица.