Мъж разбра, че е заразен с хепатит С 4 години, след като е дарил кръв. Иван Такев разказа историята си пред bTV.

Дарявал съм кръв два пъти в живота, изтъкна той. Тази година отишъл да дари кръв и тогава разбрал, че е заразен. Никой не му казал след първото кръводаряване. "Бях доста шокиран. Не съм вярвал, че може да се случи на мен", каза Такев.

Системата е такава, че като се установи такова заболяване се уведомява РЗИ, РЗИ уведомява личния лекар, който трябва да уведоми пациента. Неговият личен лекар не е уведомен. 

Трябва да се промени законът в тази насока, смята Такев. Той настоява за лично уведомяване на пациента. Институциите трябва да спрат да си измиват ръцете, настоява Такев.

Национална кампания за кръводаряване на Цветница

Национална кампания за кръводаряване на Цветница

Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!

Адвокат Мария Шаркова каза, че в нейната практика има няколко такива случаи. В наредбите няма ясна разпоредба кой носи отговорност да уведоми пациента.

Абсурдно е да няма такъв регламент, след като става въпрос за заразни заболявания, подчерта Шаркова. Стига се до абсурда, че няколко институции знаят, че пациентът е заразен, но не и самият той, по думите й.

Илиан Михайлов от националния център по трансфузионна хематология призна, че има празнота в нормативната уредба. Според него личният лекар трябва да уведоми пациента. Законът обаче не е изричен кой трябва да уведоми пациента.