72-годишен мъж от Сливен, обявен за мъртъв, се събуди в моргата. Човекът вече се лекува в реанимацията на областната многопрофилна болница "Д-р Иван Селимински", пише "24 часа".

Мъжът живеел сам, близките му били в чужбина и поверили грижите за възрастния човек на свой съсед. Съседът изпълнявал съвестно задълженията си, но в един момент пациентът му престанал да вдига телефона, не отговарял и на позвъняванията на заключената входна врата на апартамента си.

Съседът вдигнал по тревога полиция, пожарна и Спешна помощ. Служители от трите служби разбили входната врата към 11 часа във вторник и заварили възрастния домакин в безпомощно състояние, без признаци на живот.

Решили, че е мъртъв и се заели да го подготвят за последния му път, като насрочили погребението за следващия ден. Положили го в ковчег и го пренесли в моргата на болницата, а лекар му издал смъртен акт с диагноза инфаркт.

Вечерта в моргата мъжът се размърдал в незатворения ковчег. Санитарите го измъкнали от ковчега и с носилка го откарали в Спешния център, а към 21,30 часа обявеният за мъртъв вече бил приет за лечение в реанимацията.

"Засега човекът е жив, смъртният му акт бе веднага анулиран", заяви зам.-директорът на болницата д-р Хрисант Хрисантов. Според него състоянието на пациента им е заблудило колегите му. 72-годишният мъж страдал от диабет, имал нисък хемоглобин и други заболявания и най-вероятно бил изпаднал в диабетна кома.