От 1 ноември МБАЛ - Търговище може да остане без Инфекциозно отделение, тъй като двама от специалистите са подали молби за напускане. Това съобщи д-р Иван Тянев, заместник-директор на лечебното заведение, цитиран от БНР.

По думите му, капацитетът на Инфекциозното отделение и Второ вътрешно отделение, специализирано за белодробни болести, вече е запълнен. Започнало е прехвърлянето на пациенти към болниците във Варна, Омуртаг и Попово.

"Кадровият проблем е огромен, молбите за напускане на колегите са на бюрото ми. В Инфекциозното отделение са реанимационните ни легла, където са интубираните пациенти и тежките случаи. Ако качим болните в реанимация, ще смесим потоците от заразни и незаразни случаи, а това е недопустимо в медицинската практика. Така болницата на практика ще стане ковид болница", обяснява д-р Иван Тянев.

Той призова колегите си от съседни региони, в които има по-малко ковид пациенти, да поемат част от болните от Търговищка област. Според него, така хората в нужда ще получат специализирано лечение.

"Вълната при нас ще отмине, тогава ние ще можем да помогнем на съседните болници, ако това се налага", допълни още той.

Кметът на града Дарин Димитров също отправи апел към съседните болници, които да помогнат. Той добави, че в двете гимназии в Търговище, в които учат по над 1000 деца, вече има няколко случая на коронавирус - както при учители, така и при ученици.

Има около 190 деца, които са с грипоподобни симптоми, които знаете, че много приличат на симптомите на COVID-19, заяви Димитров.По думите му съществува една паника сред населението.