Медицинската сестра Мая Илиева е нарушила на няколко пъти устава на собствения си синдикат и затова той ясно се разграничи от нея. Това се заявява в позиция на Федерацията на синдикатите в здравеопазването ден след като стана ясно, че Илиева е уволнена от местоработата си.

От Федерацията заявяват, че протестните действия, организирани от Илиева тази пролет, са в нарушение на устава на федерацията, въпреки че тогава от КНСБ участваха активно и подкрепиха протеста на 5000 специалисти по здравни грижи. В позицията се посочва и че благодарение на техните усилия заплатите на медицинските сестри и лекари са били увеличени.

Затова като основно прегрешение пред синдикатите остава участието на Мая Илиева в регистрацията на организация с нестопанска цел с идеята на придобие право на представителна синдикална организация. А според устава на федерацията основен член не може да членува в други национални и регионални организации.

По данни на синдиката медицинската сестра Илиева е член на ФСЗ към КНСБ от 2012 г. Всички дела, които тя води през това време, повечето от които лични, са със съдействието на юриста на федерацията. През целия период Илиева е получавала помощ от служителите на ФСЗ при срещите и преговорите с работодателя за сключване на колективен трудов договор.

От Федерацията на синдикатите в здравеопазването заявяват, че ръководената от Мая Илиева организация е имала 70 членове, които са се стопили до 8. А целта й е била да се ползва закрила при уволнение по чл.333, ал. 3 от Кодекса на труда.