За трети пореден ден тази седмица медиците от ловешката болница излизат на протест. Те искат да получат забавените си заплати. Искат да знаят и какво е бъдещето на лечебното заведение, съобщи БНР.

Работещите в болницата планират днес по обяд отново да блокират движението по една от основните улици в Ловеч. По думите им те вече са решени на крайни действия.

Лекарите от болницата в Ловеч протестираха

Лекарите от болницата в Ловеч протестираха

Лекари и граждани искат яснота за бъдещето на лечебницата

"Затварят се отделения след отделения. Търпението се изчерпа. Колегите в отделенията, които работят, нямат елементарни консумативи, медикаменти. Ние застрашаваме живота на болните", коментираха с болка лекари и медицински сестри.

Лекари от Ловешката болница отново протестират

Лекари от Ловешката болница отново протестират

Има служители с по 10 неизплатени заплати

Ето някои от коментарите, изразени с много огорчение:

"Болница за пример беше, а сега я направиха батак.".

"Искаме си болницата."

"Трябва вече да се сложи край на тази агония."

"Липсата на виждане за бъдещето ни - това ни убива."

От ръководството на болницата продължават да търсят съдействие от Министерството на здравеопазването. Те искат договаряне с кредиторите за вдигане на запорите, за да могат медиците да получат поне заплатата си за януари.

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

В хода на проверката са проверени 329 договора, сключени от болниците

От парламентарната трибуна по време на контрола в народното събрание здравният министър Кирил Ананиев обяви, че оздравителният план за ловешката болница вече дава резултат.
За първите три месеца загубите са 205 хиляди лева, но това е два пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година, отчете министърът.

"Наистина персоналът на Ловешката болница не е получил три заплати, но от момента, в който разработихме и влезе оздравителният план, няма месец, в който да не са получили своето възнаграждение. Идеята с този оздравителен план беше да създадем такива условия, че да започне да получава повече приходи, за да може наред с връщането на дълга си към кредиторите, да остане нещо, за да се платят част от старите заплати, които те не са получили", заяви Ананиев.

От МЗ са поканили директора на основния кредитор на ловешката болница на разговор, за да се търсят пътища за отмяна на запора.