Специалистите по медицински грижи излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, съобщава БНР.

Той е организиран от Синдиката на българските медицински специалисти.

Основните искания на протестиращите са заплатите им да са поне две минимални, или 1300 лв., както и да се определи с наредба къде и колко сестри има нужда. Те твърдят, че една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти.

"Нищо не се случва от години в сектора. Затова отново се обръщаме към поредния министър на здравеопазването основно по това, че Колективните трудови договори не са задължителни и каквото и да договорим, може да не се изпълни", заяви председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Тя подчерта, че от 10 месеца те се опитват да договорят по-добро заплащане в МБАЛ-Бургас, но работодателят не е задължен да разпише КТД. Там преговорите били проформа и нямало подобрение за работещите.

Медици в Бургас се вдигнаха на протест заради ниски заплати

Медици в Бургас се вдигнаха на протест заради ниски заплати

Утре медицински специалисти ще протестират и в София

Илиева посочи, че основните заплати на сестрите в бургаската болница са 850 лв. срещу 8000 лв. заплата на месец на директора на лечебното заведение.

Сред исканията на медиците е и промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите.

Те настояват за справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв. Здравните работници обаче са категорични, че надницата трябва да е поне 3 лв. на час.

Очакват също и да получават купони за храна.

Протестиращите искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.

Малко преди 12.00 часа представители на протестиращите влязоха на среща с ръководството на здравното министерство.

Впоследствие стана ясно, че специалистите по здравни грижи са получили обещание от здравния министър Стойчо Кацаров да бъде променена наредбата за работното време в отделенията по реанимация.

Обещани са и повече средства под формата на купони за храна. Предстои стандартите да бъдат обнародвани в държавен вестник.

Ако обещанията не бъдат спазени, протестите ще продължат, категорична бе Мая Илиева.