Нарушение при оказването на медицинска помощ на пациент в спешното отделение във Видин е установила проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит", съобщиха от Здравното министерство. Документацията ще бъде предадена на прокуратурата.

Повод за проверката е смъртта на 50-годишния пациент К. М. и аварията на водоочистващата инсталацията за хемодиализа в МБАЛ "Света Петка" АД. Предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в отделение "Спешна медицина" и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение, уточняват от ведомството на Кирил Ананиев.

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Повреда остави болни без хемодиализа във Видин

Алтернативата за болните е или Лом, или Монтана, които обаче са на повече от 100 км

Пациентът К. М. е бил на хемодиализа от 2014 до началото на 2017 г. в диализен център "Екзарх Антим" ЕООД, гр. Видин. От февруари 2017 г. лечението се провежда в Отделението по нефрология и диализно лечение на МБАЛ "Св. Петка" АД.

Пациентът е имал множество заболявания, сред които терминална хронична бъбречна недостатъчност, хипертонична нефропатия, дисметаболитен синдром, вторична ренална анемия, ИБС - състояние след стентиране.

На 1 октомври 2018 г. пациентът е трябвало да дойде на хемодиализа - втора смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, а е съобщил, че "ще пропусне и ще дойде за третата смяна". Заради настъпилата авария пропуска процедурата на 1 октомври - трета смяна. На 2 октомври в телефонен разговор е заявил, че на 3 октомври ще отиде със собствен транспорт до Монтана, за да продължи там диализното си лечение, тъй като в това време диализният център във Видин е на извънреден режим.

Единственият Център за хемодиализа във Видин е на авариен режим

Единственият Център за хемодиализа във Видин е на авариен режим

Пациентите могат да правят животоподдържащата манипулация на собствен риск

На 3 октомври, в 7.04 ч. пациентът е повикал спешна помощ заради задух и прилошаване. Линейката е пристигнала за 5 минути. Десет минути по-късно пациентът е транспортиран до Спешно отделение. Рентгенографията доказва "белодробен оток", кардиолог е консултирал спешните медици, но човекът е издъхнал в 8.40 часа.

Според "Медицински одит" в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания. Твърдението е, че са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт "Спешна медицина".

Ананиев: Отделението по хемодиализа във видинската болница вече работи

Ананиев: Отделението по хемодиализа във видинската болница вече работи

Всички консумативи и материали са осигурени, отчете здравният министър

Проверката на водоочистващата система за хемодиализа е установила, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в процеса на хемодиализа в МБАЛ "Св. Петка" АД, гр. Видин, се е повредила на 1 октомври заради високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод.

Заради аварията пациентите спешно са изключени от хемодиализата. До отстраняване на аварията диализата е могла да става с пречистена, но неомекотена вода. Пациентите, които са се решили да останат на диализа във Видин, са подписвали, че правят процедурата на свой риск.

Дариткова прехвърли към МЗ проблема с хемодиализата във Видин

Дариткова прехвърли към МЗ проблема с хемодиализата във Видин

Вече е назначена проверка от министерството на случая

На 02 октомври 2018 г. 16 души са диализирани в МБАЛ "Св. Петка" АД, Видин и при нито един от тях не са забелязани странични явления от типа на "Синдром на твърдата вода".

На 04 октомври отделението спря дейността си и на 9 октомври работата в диализния център бе възстановена.