На 7 юли 2024 г., след сигнал от Планинската спасителна служба (ПСС), капитаните Огнян Янков и Велин Андреев успешно транспортираха пострадал човек до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, в първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер в планински условия в района на връх Ботев.

ПСС изрази специални благодарности за ефективното сътрудничество, а също така похвали и медицинския екип на борда - д-р Тина Димитрова и медицинска сестра Теодора Ардалска, за тяхната професионална помощ.

През следващата седмица започва основен ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, който ще бъде модернизиран по най-съвременните изисквания за въздушна медицинска помощ (HEMS). След завършването на ремонта, в края на октомври, в хангара ще бъде разположена новата оперативна база Сливен, която ще функционира като дежурна база.

Целта на модернизацията е да подобри капацитета на хангара и да осигури по-бързи и ефективни медицински реакции при спешни случаи в региона. България Хели Мед Сървиз, компанията зад проекта, ще лицензира оперативната база за осъществяване на въздушна медицинска помощ, демонстрирайки своя професионализъм и отдаденост към мисията си.

Очаква се ремонтът и последващото откриване на новата оперативна база да повишат значително ефективността на спешната медицинска помощ в Сливен и околните области.

Медицинският хеликоптер транспортира тежко пострадала лекарка от Велинград

Медицинският хеликоптер транспортира тежко пострадала лекарка от Велинград

Тя се е спънала и паднала по стълби в центъра на града