Протестиращите медици във Видин прекратиха обявената гладна стачка, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Това се е случило след проведена среща със заместник-директора на МБАЛ "Св. Петка" във Видин - д-р Богдан Томов. Предстоят още разговори с ръководството на лечебното заведение.

От МЗ посочват, че проверката на "Вътрешен одит" на ведомството, извършена в МБАЛ "Св. Петка", е показала, че оплакванията за намалено заплащане за "първа линия" на санитарите от отделението по спешна медицина се отнася за 2020 г. и периода януари-май тази година. Всеки един от санитарите е посочил, че след месец юни 2021 година е получавал редовно и изцяло сумите за работа на първа линия.

Гладна стачка на спешните медици във Видин заради парите за COVID-19

Гладна стачка на спешните медици във Видин заради парите за COVID-19

Според тях средствата се разпределят неправомерно

Проверяващите не са получили отговор на въпроса защо, след като недоволството от заплащането е свързано с минало време, се организира протест сега - няколко дни преди изборите и случайно ли е съвпадението с посещението на президента Румен Радев в района.

"Случайно ли е съвпадението, че един от лидерите на протеста е кандидат за народен представител? Случайно ли е съвпадението, че клип, заснет в COVID отделението на видинската болница един месец по-рано, се разпространява в медиите сега, при това след манипулиране на съдържанието?", питат още от МЗ.