Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев освободи директора на Специализираната болница за рехабилитация (СБР) в Котел от поста му.

Припомняме, че здравното заведение обяви в съобщение на сайта си, че спира работа от днес.

Меджидиев се срещна на място с кмета на града Коста Каранашев, лекари и медицински специалисти от СБР - Котел, както и с управителя на болницата Цветан Влахов, съобщиха от здравното министерство.

Лекари в отпуск - затвориха Детското отделение в Попово

Лекари в отпуск - затвориха Детското отделение в Попово

Медиците не са излизали в отпуск от години

"Проблемите на болницата се дължат на лош мениджмънт. Научих, че болни са връщани умишлено при наличие на легла, а персоналът е принуждаван да напуска със заплахи. Това за мен е недопустимо. Затова незабавно освобождаваме управителя. Новият управител няма да го избирам аз. Ще назнача такъв, който се приема от персонала и притежава съответните качества", обясни Меджидиев.

Той е получил уверение от лекарите и медицинските специалисти, че са готови да подновят дейността на болницата и дори напусналите ще се върнат на работа при по-добро управлени. "Освен това имам уверението на кмета и представители на Общинския съвет на Котел, че задълженията, които болницата има към Общината, в размер на около 100 хил. лв., ще бъдат опростени. Министерството на здравеопазването ще потърси механизми за компенсация за другите натрупани задължения, така че да може да се изплатят възнагражденията на персонала", каза още Асен Меджидиев.

Служителите на Белодробната болница във Варна получиха част от заплатите си

Служителите на Белодробната болница във Варна получиха част от заплатите си

Лечебното заведение възобновява работата си

По думите му чак на 16 май досегашният шеф на Специализираната болница за рехабилитация в Котел е уведомил здравното министерство за сегашните проблеми на болницата - трайно намаляване на броя преминали пациенти в продължение на 5 месеца, нарастване на комунално-битовите разходи, невъзможност за изплащане на възнагражденията на персонала, напускане на персонал.

"След като говорих с колегите и научих от тях подробности, мога да заявя, че последните месеци дейността на болницата е била саботирана. Причината не мога да кажа, но Изпълнителна агенция "Медицински надзор" влиза на проверка. Такава ще бъде извършена и от "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването. Те ще излязат с доклади за фактическото състояние и конкретните проблеми на лечебното заведение, така че следващият управител да знае от къде започва", посочи здравният министър.

Болница в Мездра остана без директор след неуспешна конкурсна процедура

Болница в Мездра остана без директор след неуспешна конкурсна процедура

Здравното министерство отхвърли и двамата кандидати за поста

Според него болницата е прекрасна и има огромно бъдеще. Трябвало обаче да се разкрие допълнителна лечебна дейност за продължително лечение, за да може болницата, като такава в отдалечен регион, да получи допълнително субсидиране от Министерството на здравеопазването.

"След като бъде гласуван бюджета на НЗОК, там също имаме заложени допълнителни средства за болници в отдалечени региони. Отделно с увеличението на бюджета в болничната помощ се залага увеличение на ниско остойностените детски пътеки. Всичко това много ще помогне на тази болница", увери Асен Меджидиев.

Уволниха дисциплинарно част от протестиралите служители на болницата във Видин

Уволниха дисциплинарно част от протестиралите служители на болницата във Видин

Медиците отново обявяват гладна стачка