Задължително е пациентите да получи втората доза със същата конкретна ваксина, която са си избрали, за да имат защита. Това заяви представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски за БНТ.

"Не може да бъде сложена една ваксина, а после друга, най-малкото защото няма клинични доказателства, че това ще бъде ефективно и човек ще бъде предпазен", изтъкна доц. Околийски.

На него цялата ситуация с ваксината на AstraZeneca му се струва политическа и повлияна от други фактори, защото това е ваксина, която е доказала ефикасността си.

Припомняме, че вчера от брифинга на здравния министър Костадин Ангелов стана ясно, че португалското председателство на ЕС предлага да се ограничи прилагането на ваксината на "Астра Зенека" изцяло на хора под 60 години. Засега няма окончателно решение, но няма и яснота какво се случва с гражданите, които вече са си поставили първа доза от ваксината, с тези, които държат да си поставят и втората доза от същата ваксина, както и какво ще се прави с наличните вече дози ваксини.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Имало 62 нежелани реакции при 25 млн. поставени ваксини в ЕС

На въпрос за имунизационните паспорти Околийски заяви, че те не бива да бъдат използвани за отнемане на правата на хората. По думите му колкото повече хората са спокойни и вярват на управляващите, толкова по-лесно ще вземат решението да предпазват живота си.

Той обясни, че освен загубата на човешки животи и дните, прекарани в болест, другото огромно опустошително въздействие е върху психичното здраве. Вече са излезли редица изследвания на СЗО, че всеки трети човек, преболедувал коронавируса, до 6 месеца развива някакъв вид психично страдание. Тези феномени и страдания биха имали едно много сериозно въздействие върху живота на човек, те няма да допринасят към БВП на съответната държава, а и могат да доведат до много сериозни загуби, предупреди доц. Околийски.

Галъп: Двама от петима българи са имали среща с депресията

Галъп: Двама от петима българи са имали среща с депресията

Мнозина смятат, че зависимости и проблеми се решават с една ракия и повече сън

Според него младите хора трябва да бъдат информирани как да се предпазват от заразяване, но и как въздейства инфекцията върху психиката. Всичко е въпрос на организация, но и на политически ангажимент на най-високо ниво. Хората, които ще имат властта, трябва да инвестират много сериозни средства в областта на психичните страдания, защото в тази област няма мерки, настоя доц. Околийски.

Психичното здраве остава в задния двор на медицината у нас

Психичното здраве остава в задния двор на медицината у нас

Инвестирайте в психичното здраве, е мотото на СЗО тази години

Трябва да има политически ангажимент да се приеме новата стратегия за психично здраве, настоя Околийски и допълни, че законодателно не стоим добре и в областта на домашното насилие. "България не е част от механизма за борба срещу насилието на жени, деца и възрастни хора, а това трябва да бъде преосмислено, за да не се стига до крайни събития, системно насилие и убийства", категоричен бе доц. Околийски.