"Никой не може на 100% да премахне тези случаи, но можем да ги ограничим". Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков относно фалшивите болнични листове.

"Има варианти с проверки, нашата компетентност е в областта на медицинската функция", обясни пред Нова телевизия Ненков и добави:"Дайте ни време, ще се постараем да има резултат".

За 6 години - 60% скок на болничните

За 6 години - 60% скок на болничните

Даваме половин милиард лева за болнични

"Трудна е оценката колко от болничните листове са фалшиви", Ненков. Той изтъкна, че тези проблеми не се случват само в България. Ненков се позова на управителя на НОИ Ивайло Иванов, според когото в западни държави изобщо не се заплащат първите дни от болничните.

Ненков е категоричен, че не е възможно да се постави контролен орган до всеки лекар, за да проверява. Случвали се и очевидни абсурди, допълни зам.-министърът.

Бойко Борисов хвърля държавата да се бори с фалшивите болнични
Обновена

Бойко Борисов хвърля държавата да се бори с фалшивите болнични

Комисии ще проверят къде и дали се издават фалшиви болнични

Ненков обясни, че има и данъчни облекчения, но не успя да конкретизира. Той даде пример за мъж, чието име съвпада с името на фирмата, в която работи.

Мъжът в рамките на половин година е бил в болнични, като е страдал от несвързани болести. Така той не е бил работещ по документи от 27 февруари до края на август.

"Така той получава данъчни облекчения за фирмата си. Ние всички му плащаме", заяви Ненков.

Болничните "изболи очите" на здравния министър

Болничните "изболи очите" на здравния министър

Ще търсят отговорност на злоупотребилите