"Лекарят е по-ценен от всички мъже взети заедно." С този цитат от Омировата "Илиада" временният шеф на ВМА полк. проф. Венцислав Мутафчийски поздрави медиците по случай 50 г. от създаването на Катедра "Ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия".

"През тази катедра са минали най-изтъкнатите ортопеди у нас. Тази катедра отдавна се превърна в еталон за учебна и лечебна дейност в България", похвали се Мутафчийски. В нея се извършват най-иновативните миниинвазивни интервенции, както стана ясно от думите му. Катедрата е високо ценена и в научната си област.

Мутафчийски благодари на всички лекари. Изтъкна тежкият им работен ден, белязан често с до шест операции дневно. Благодари и на сестрите и санитарите за работата им. "В дълг сме на катедрата за травматология", посочи Мутафчийски.

Стана ясно и че само половината от сградата била ремонтирана и с отлични условия за работата. Временният шеф на ВМА посочи, че ремонтът влиза в плановете на ръководството.

Началникът на отбраната генерал Боцев поздрави медиците за юбилея. "Вие получавате нашата искрена признателност", обърна се той към тях.

Поздравителен адрес бе прочетен и от името на президента Румен Радев, както и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков похвали ВМА, че е стълб в здравеопазването ни. Благодари им за работата, въпреки "токсичната система", в която са принудени да работят и се оплака от атаките срещу здравната ни система.

Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия към ВМА е създадена през 1967 г. За половинвековното си съществуване в структурата усилено се развива лечебна, научна и преподавателска дейност, изцяло отговарящи на европейските стандарти.

В съответствие с комплексното развитие на ВМА и утвърждаването ѝ като водещо лечебно заведение, Катедрата предлага най-съвременна диагностична, лечебна и хирургична помощ в областта на ортопедията, травматологията и реконструктивната хирургия.

Научната дейност е съсредоточена в разработки в сферата на ендопротезирането на големи стави, съвременните методи за лечение на счупванията на костите на горния и долния крайник и таза, проучвания по характера и лечението на военновременните травми на опорно-двигателния апарат и други.

Израз на високоотговорното отношение към изграждането и поддържането на най-съвременни стандарти в подготовката на своите кадри и в грижата за своите пациенти са регулярните участия на специалистите от Катедрата в европейски и световни ортопедични форуми, допринасящи за повишаване на квалификацията им. И докато течеше тържественото събрание, част от травматолозите отбелязаха юбилея в операционната, където имаха спешен случай с тежка травма на ръка.