Летните вируси са много. Това обяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че илюзията, че тези вируси протичат много тежко не е вярна.

Ентеровирусите отминават в рамките на два-три дни. В 90 % от случаите те протичат с температура, отпадналост, гадене и болки в гърлото.

Кунчев припомни, че ентеровирусът 71 миналия месец е направил взрив в Барселона. Той протича много тежко. У нас този вирус е предизвикал много тежка епидемия през 70-те години.

Ангел Кунев предупреди, че този вирус води до тежки неврологични усложнения. Той все пак успокои, че ентеровирус 71 се среща много рядко. 100 деца са били засегнати в Барселона, но всички са добре. Кунчев определи като добра новина факта, че вирусът се е появил само там.

Той обърна внимание на превенцията, като подчерта, че от особена важност е хигиената. Експертът посъветва хората да внимават с какво се хранят и какво пият. Освен това трябва редовно да си мият ръцете.

При малките деца е необходимо да се потърси лекарска помощ, тъй като те много бързо се обезводняват. Състоянието им рязко се подобрява след като бъде включена система.