Няма болница в момента, която да е чиста от COVID-19. Това посочи пред БиТиВи директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов.

За протеста на персонала в онкологичната болница, той обясни, че тя няма да стане цялата за лечението на коронавирус. Няма да пламне цялата болница, изтъкна Балтов, а онкоболните с коронавирус трябва да се лекуват от специалисти по онкология, тъй като дори и в "Пирогов" те не биха могли да им дадат лечение на нужното ниво.

Към момента здравната система е доста натоварена, каза още директорът на Пирогов. 446 легла са разкрити за пациенти с вируса в "Пирогов". 46 от тях са за реанимация. Към тази сутрин 337 от леглата в болницата вече са заети. 220 души вчера са преминали за преглед през "Пирогов" със симптоматика за коронавирус. Много млади хора се лекуват на апаратна вентилация в болницата. Ясно е, по думите на Балтов, че по-тежко карат заболяването хората, които не спазват мерките и подценяват вируса.

816 нови случая на коронавирус при 2716 теста

816 нови случая на коронавирус при 2716 теста

5247 души са в болница, 293 - на интензивна терапия...

Носенето на маски е най-големият враг на заразяването, отчете още професор Балтов. Тази маска не ни пречи, но маските ни пазят от тежко изкарване на заболяването, по думите му. Това не ограничава нито кислорода, нито свободата, повтори няколко пъти Балтов, държейки маската си в ръка, и даде за пример себе си - като хирург работи над 30 години с маска и до този момент не му е станало нищо.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%