Изоставайки, ние може да напреднем - да дойдат нови ваксини, които да са много по-ефективни. Според един от производителите на ваксини - на Novavax, завинаги ще заживеем с този РНК вирус. Същото го казаха и от СЗО. Както при грипа всяка година се появява ваксина, много е вероятно и тук да бъдем ваксинирани всяка година.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR хематологът д-р Чавдар Ботев, който е съосновател на Сдружение ''Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма''.

Той подчерта, че РНК и ДНК ваксините са абсолютно нови платформи и при този тип задължително трябва да имаме сериозни изследвания върху възрастовите групи.

"Дори в страни като Дания се получи невероятен хаос, получи се и в САЩ. Всички тези проблеми са преодолими", отбеляза д-р Ботев.

Британско проучване показва, че преливането на кръвна плазма може да доведе до мутация на коронавируса. "Трябва да минем през антибиотиците, за да разберем проблема. Ако бъдат неправилно приложени, обикновено се получават щамове, които мутират, обясни д-р Ботев.

По думите му трябва да се комбинират няколко терапии в един момент, а не да се правят последователно една след друга. "С плазмата възникват проблеми, когато лекуваме пациент, преболедувал от един щам - тя може да не е ефективна за новия щам. Имунната система се наглася и имаме непрекъснато адекватно лечение", обясни хематологът.

"Плюсът на съвременните ваксини - ДНК и РНК, е, че те могат буквално за няколко дни да направят нов конструкт и да се направи ваксина, която да съответства на новия щам", посочи д-р Ботев.

Ваксината на AstraZeneca използва стара технология и ако се опрем на този факт, можем да кажем, че е безопасно да се ваксинират по-възрастни хора. Но е добре да има допълнителна информация от фирмата, каза още той.

Хематологът изтъкна, че голяма част от лекарствата, използвани за лечение на Ковид-19, са с променено предназначение.

"Ивермектин" е лекарство с голямо приложение - приложено е при над 4 млрд. души. В САЩ съществува група от водещи лекари, които са събрали целия материал и са установили, че това лекарство работи, когато се прилага по схемата, която те са дали. Лекари в Аржентина са се разделили на две групи - едните са взимали "Ивермектин" и нито един не се е разболял. При другата група процентът е висок - 60%", обясни д-р Ботев.