Многопрофилна болница за активно лечение "Професор д-р Параскев Стоянов" АД в Ловеч остана без пари за лечението на преждевременно родените бебета. Това стана ясно от съобщение на фондация "Нашите недоносени деца".

Друг проблем е и липсата на медицински кадри в ловешкото отделение.

По думите на д-р Станчева, завеждащ отделението по неонатология, парите недостигат за закупуването на животоспасяващ медикамент сърфактант. 

Той жизненоважен за провеждането на терапия в първите минути след раждането на бебето, което от своя страна предполага наличието на този препарат в самото отделение.

За целта болничните заведения следва да го закупят със собствени средства, които биват възстановявани едва след приключване на лечение на недоносено бебе. Следователно болницата трябва да закупи жизненонеобходимо количество сърфактант предварително.

Стойността на една ампула от препарата е 1 100 лв., а едно отделение от втора степен, намиращо се в по-малко населено място, се нуждае от минимум две, за да е готово да приеме дете в по-тежко състояние или близнаци.

Отделението в ловешката болница е потърсило дарителска подкрепа за тези две дози на обща стойност 2 200 лв., които да служат за резерв в случай на спешност.

От фондация "Нашите недоносени деца" са решили да закупят и дарят двете дози, а ръководството на болницата е поело ангажимент да отделя последващите средства от клинични пътеки за поддържане на този резерв.

Отделението се грижи за близо 50 недоносени бебета годишно. 

Един от основателите на Фондация "Нашите недоносени деца" Надя Дренска подчертава, че неонатологичните отделения трябва да се справят поединично с проблема.

По думите ѝ ситуацията изисква вниманието на държавните институции, за да бъдат системно изследвани и адресирани проблемите във функционирането на болничните заведения.

От фондацията настояват да се издаде специално указание от Надзорния съвет на НЗОК за предварително заплащане на флаконите сърфактант от здравната каса.

Те искат още осигуряване на субсидия от МЗ за поддържане на резерв от сърфактант за всяко неонатологично отделение от държавна или общинска болница, както и за отложено плащане на медикамента в разумен срок след договорка между доставчиците и лечебните заведения.

Фондация "Нашите недоносени деца" апелира да се вземат всички необходими и разумни мерки, които да гарантират, че нито едно новородено няма да бъде изложено на риск поради липса на животоспасяващи медикаменти, независимо в коя точка на страната е родено.