В момента тече разследване във връзка с 14 трансплантации в правителствената болница "Лозенец". Първоначалните данни са, че са извършени много сериозни и груби нарушения на закона и на медицинската практика. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на въпрос с какви данни разполага МВР за трафик на органи.

По думите му как ще се развие разследването не може да се прогнозира, но първоначалните данни са, че трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда. "Доколкото от вчера ми стана известно, за изясняването на някои факти по това разследване, е установен контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на лица, явили се като донори в нашата страна", посочи Рашков.

Припомняме, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в началото на месец юни освободи цялото ръководство на правителствена болница "Лозенец" заради установени случаи на трансплантации, които са правени на рецепиенти, които не са роднини, а са били с фалшиви самоличности. Случаите са от 2019 г. и 2020 г.

Между 2019-2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, всички те са млади хора от Украйна и Молдова - племенници, като се знаят и имената, но всички рецепиенти са чичовци и лели.

Стойчо Кацаров: Болница „Лозенец” е замесена в криминална схема

Стойчо Кацаров: Болница „Лозенец” е замесена в криминална схема

Наричат тази проверка "проверка на откраднатите надежди"