Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидент на плажа в Созопол и транспортирано със "Спартан" с политравма.

В неделната сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и е контактно, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов".

Момчето беше транспортирано от Бургас до София по въздух със самолет C-27J "Спартан". Полетът се реализира от медицински екип на болница "Пирогов" в сътрудничество и взаимодействие с три министерства - на здравеопазването, отбраната и транспорта. Спасителната акция  на детето, което бе с опасност за живота, бе координиран от министър-председателя Димитър Главчев.

От страна на "Пирогов" участваха началникът на Детската реанимация на "Пирогов" доц. Богдан Младенов, началникът на Детската хирургия на "Пирогов" проф. Христо Шивачев, ст.м.с Любка Чалева. Освен това специалистите обсъдиха състоянието на детето и възможните интервенции с националния консултант по неврохирургия - проф. Николай Габровски.

Трактор прегази дете на Централния плаж в Созопол

Трактор прегази дете на Централния плаж в Созопол

То е в болница с опасност за живота

"При постъпването на момчето в "Пирогов" се проведоха активни диагностично-лечебни мероприятия с цел спасяване живота и здравето на малкия пациент", уточняват още от университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина.