Ще има анекс към Националния рамков договор за 2016-а, стана ясно на брифинг на здравния министър Москов и финансовия му колега Горанов.

Москов не разбира защо са недоволни джипитата. Според него е или от неразбиране на случващото се, или пък не са получили това, което искат, защото то не е било аргументирано.

Припомняме, от днес личните лекари в страната започват поетапни ефективни протестни действия.

Стана ясно, че неизвестни индивиди, както той се изрази, от НЗОК преговаряли с неизвестни индивиди от съсловните организации. Петър Москов предположи, че оттам е дошло неразбирането и недоволството. Така се е случвало досега, посочи той, като гарантира, че тази практика ще бъде прекратена.

Всяко едно намаление на цени и обеми не е било предложение на Министерство на здравеопазването и НЗОК, подчерта той. Москов обеща, че няма да има намаление в сравнение с 2015 г., а напротив дори ще има увеличение.

Няма да позволя 60 % намаление на пътеките за онколечение, категоричен бе здравният министър. Нямало да има намаление за педиатрията. Той гарантира, че онкологичният пациент няма да е футболна топка, която да се разкарва от болница на болница. Пътеките в педиатрията пък се връщат на стойността си от миналата година.

Петър Москов се закани да потърси отговорност за преговорите на анонимните.

Не виждам причини за напрежение, коментира той недоволството на джипитата. Всичко е добре, когато свършва добре, коментира той.

По темата с джипитата той отчете, че 36 млн. лева се падат за доболнична помощ, 8 млн. в първичната доболнична помощ.

Освен това тази година има нови 635 000 направления за специалист. Има 5 млн. изследвания в доболничната помощ повече от 2015 година. С общо 129 млн. лева през настоящата година ще се надградят здравните услуги.

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред е доволен, че с 21 млн. лева е по-добро изпълнението на бюджета на Касата в сравнение с миналата година. Той даде рамо на колегата си Петър Москов за работата, която той върши до момента.

Финансист номер 1 се стресна от засиления интерес и пороя от въпроси, с които бе залят здравният министър и сподели, че се чувства като на пресконференция по хематологията, защото „явно медиите искали кръв да се лее”.