Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, не разбира защо лекарите започват от днес протести.

Не мога да кажа защо се притесняват колегите”, коментира Пенков в студиото на БиТиВи. По думите му новите правила, които се въвеждат от 1 април и т.нар. служебен рамков договор, по никакъв начин не касаят работата на лекарите. Според Пенков също така Рамковият договор от 2015 си важи, само ще бъдат нанесени някои промени, които обаче важат за администрацията.

Патриотите продължават да подкрепят реформата на Москов

Патриотите продължават да подкрепят реформата на Москов

Депутатът Султанка Петрова не намерила основания за протеста на лекарите

Бойко Пенков не разбира също защо лекарите протестират сега срещу въвеждането на системата за контрол чрез пръстови отпечатъци, при положение, че тази година тя не влиза в сила за тях, а за болниците. За лекарите т.нар. пръстови отпечатъци ще бъдат в сила от следващата година.

Според думите на зам.-министъра от тази година вече ще има 641 хиляди направления повече, както и увеличени обеми при заболявания като диабет, както и изследването ядрено магнитен резонанс.

Пръстовият идентификатор не засягал личните лекари тази година

Пръстовият идентификатор не засягал личните лекари тази година

От НЗОК успокояват

Припомняме, от днес започват поетапно ефективни протестни действия на общопрактикуващите лекари в областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. Ще има осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ за възрастни хора и деца в остри състояния, няма да се изписват лекарства, заплащани от Здравната каса. Мотив за недоволството е хаосът в здравеопазването.

Още миналата седмица джипитата предупредиха, че започват ефективни протести, като от Българския лекарски съюз също обмислят подобна крачка, след като преговорите с НЗОК по подписването на Рамков договор за 2016 година се провалиха