От утре общопрактикуващите лекари затварят кабинетите и стартират ефективни протести. Навсякъде обаче ще има кабинети, които да окажат помощ на пациентите при остро възникнало заболяване, увери в ефира на Нова телевизия председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

Д-р Киров се извини за неудобството, което ще причинят на пациентите си. Стачката стартира в Кюстендил, Разград, Велико Търново и Ямбол от утре. Всеки следващ ден към тях ще се присъединяват още области. Д-р Киров изтъкна, че преобладаващата част от колегите му смятат да затворят кабинетите си. По думите му, това е ефективен протест, който се организира от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, но има и други лекари, които желаят да се присъединят.

Наравленията са увеличени, но разделено на броя на хората, д-р Киров изчисли, че става въпрос за по 8 хилядни от направленията на месец. В Закона за бюджета на НЗОК пък парите за общопрактикуващите лекари са увеличени с 2 млн. лв. Д-р Киров посочи, че се падат по 33 лв. на лекар

Искаме да бъдем лекари, не искаме да бъдем чиновници“, заяви от своя страна д-р Гергана Николова. По думите ѝ, общопрактикуващите лекари са заложници на наредби, които не са измислени за пациентите, а са в тяхна вреда.

Напускаме страната заради безумните условия, в които работим. Няма реална реформа“, обобщи Николова.