Медицинският университет във Варна изрази готовност и желание да стане едноличен собственик на капитала на УМБАЛ "Св. Марина"- Варна.

Това стана на среща на министрите на здравеопазването и на образованието с ректорите на висшите училища, провеждащи обучение по медицина.

Възможността за това придобиване се дава от разпоредба в Закона за лечебните заведения, но откакто тя съществува до момента нито едно висше учебно заведение не е изразило желание за това.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че тази болница е със съществено значение.

Снимка 340750

Източник: МУ-Варна

"Министерството на здравеопазването отчита, че УМБАЛ "Св. Марина" е лечебното заведение със съществено значение както за удовлетворяване на здравните потребности на пациентите от североизточния регион на страната, така и за образователния процес и за научното развитие на МУ - Варна. Важно е също, че УМБАЛ "Св. Марина" няма никакви финансови задължения", заяви Ананиев.

По думите му при наличие на изявено желание от страна на ръководството на медицинския университет и на университетската болница следва да се предприемат действия за реализиране на тази възможност. Здравният министър допълни, че при готовност и заявено желание от страна на други висши училища да се възползват от тази разпоредба, предложенията ще бъдат разгледани и ще бъдат предприети съответните действия.