Някои от заболелите с коронавирус, които са лекувани с по-големи дози дексаметазон, са отключили "временен диабет от нов тип" и високо кръвно в период от около три месеца след изписването им от болница. Диабетът е установен по време на лечението от коронавирус. Това заяви на брифинга председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

Той даде и статистика: Ръстът на заразените е с 23% на 100 000 души, което е антирекорд. Мутафчийски анализира и смъртността: Остава висок процентът на общата смъртност у нас - 53%, но има колебание в ръста - само 5% за последната седмица. Според него България е на 3-то място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи, 17% е ръстът на хоспитализиарните заразени пациенти, в интензивните отделения има повишение на хоспитализациите с 22%.

България е на второ място в света след Унгария по смъртност от коронавирус.

Мутафчийски коментира и начина на отчитане на заболелите. По думите му, смъртността отговаря на заболеваемостта, като обаче има и много неоткрити случаи. "Много хора пращат един член на семейството да се тества, останалите са болни, но не се регистрират. Това е скрита заболеваемост от коронавирус. Имам данни и за фирми, където има много болни, но е регистриран само по един", каза той.