Здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че в Министерство на здравеопазването е изготвен проект на наредба за изготвяне на медицински стандарт по съдебна медицина. Коментарът си той направи в Комисията по здравни въпроси в Народното събрание, където бе изслушан за наличието на утвърден медицински стандарт "Съдебна медицина" и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая в Стара Загора с 18-годишната Дебора.

Според проф. Хинков проблемът не е толкова в липсата или наличието на медицински стандарт по съдебна медицина или патология заради случая в Стара Загора. "Нека да си представим, че имаше медицински стандарт, но той нямаше да реши проблемите, които са комплексни. Съдебната медицина не е чисто медицинска практика, тя е и съдебна практика. Съдебните медици са в деликатна ситуация от години и надали промяна в наредбата ще облекчи тяхната работа", коментира здравният министър.

От своя страна адвокатът по медицинско право Мария Петрова посочи, че в България няма стандарт, по който се води медицинската документация и всеки, както реши може да я допълва или да я загуби. Упрекът не трябва да е съдебният медик, а че не е осъществен достатъчно контрол и процедури за насилие, добави тя.

Отстраняват лекаря, изготвил медицинската експертиза на Дебора от Стара Загора

Отстраняват лекаря, изготвил медицинската експертиза на Дебора от Стара Загора

До приключване на разследването за нарязаното с макетно ножче момиче

Не трябва да се дава предпоставка на обществото да се съмнява в работата на съдебните медици, а да се създаде адекватна правна рамка за сигурна работна среда, настоя адвокат Петрова. Съдебната медицина е най-близо до правото, но и най-далеч от правото, с оглед липсващата нормативна уредба, каза адвокат Петрова. Към момента никъде не попада дейността на съдебномедицинска експертиза. Ако трябва да има стандарт за съдебномедицинската експертиза, трябва да има нормативна промяна в Закона за лечебните заведения.

По думите ѝ такъв стандарт е необходим, защото няма медицинска регулация по темата. Липсата на стандарт води до 2 колосални недостатъка - когато няма правна рамка, не е ясно кой, как, при какви условия и как се упражнява контрол спрямо съдебномедицинската експертиза. В практиката много хора бъркат специалностите клинична патология и съдебна медицина, посочи адвокат Петрова. Няма легална дефиниция нито за клинична патология, нито конкретно за съдебна медицина, отчете тя.

Няма нормативна уредба какво се съдържа в съдебномедицинско удостоверение и как се съхранява.

Здравният министър търси вината у съдията, а не у съдебния лекар

Здравният министър търси вината у съдията, а не у съдебния лекар

Той определи случилото се в Стара Загора като "ужасен случай"

Главният координатор на Експертния съвет по медицинската специалност "Съдебна медицина" към министъра на здравеопазването и на председателя на Българското дружество по съдебна медицина доц. Александър Апостолов се обяви против това медиите да издават присъди затова кой е виновен за трагедията в Стара Загора с 18-годишната Дебора. Не трябвало да се организират и протести, каквито е имало през изминалата седмица в страната и пред Съдебната палата в София.

"Колегата (съдебният лекар, изготвил медицинската експертиза Дебора от Стара Загора - б.р.) е дал първоначално заключение в етап, в който не е разполагал с всички медицински документи, за да даде едно обосновано заключение относно тежестта на драматичните увреждания на момичето", каза доц. Апостолов в защита на съдебния лекар по време на заседанието на Комисията по здравеопазване в НС относно действащите правила и процедури при определянето на вида на телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза.

Според него съдебният медик не трябвало да определят колко тежки са нанесените физически щети на жертвата. Съдебната експертиза се назначава и когато има нужда от изясняване на характера на конкретната телесна повреда. Много рядко експертизите са единични, а това е един процес, като може да има първоначална експертиза, допълнителна експертиза, може да бъде назначена повторна дори или да бъде комплексна, обясни доц. Апостолов.

"Тълкуването на критериите за лека телесна повреда се базират единствено на тълкувателните монографии, където с пространно и член по член се дават основни насоки в мисленето на съдебния лекар, базирано на знанията на други медицински специалности", каза той и добави, че съдебномедицинската експертиза може да не бъде взета предвид от съдебния състав, но може да бъде взета и като доказателство като свидетелство или улика.

Доц. Апостолов посочи още, че трябва повече средства за повишаване на квалификациите на съдебните лекари.