Заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов обсъди с лекари от столични болници бъдещи действия при увеличаване на броя на заразените с коронавирус деца.

Срещата се проведе в Министерството на здравеопазването и на нея присъстваха медици от Националната кардиологична болница, Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И. Пирогов", Университетската болница "Александровска" и Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

Бяха обсъдени различни възможности съобразно наличната обезпеченост и готовност на лечебните заведения да приемат деца с COVID-19, които се нуждаят от интензивно лечение, без да се нарушава дейността по прием на пациенти с други заболявания, които не са заразени с коронавирус.

Предстои конкретните решения да станат ясни в началото на следващата седмица.

От МЗ очакват и общините да контролират мерките за ограничение на COVID-19

От МЗ очакват и общините да контролират мерките за ограничение на COVID-19

Пандемията така да върви, че да не натоварва здравната система

Има ръст на регистрираните случаи при децата и учениците от 0 до 19 години, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора, отчитат от Министерството. Като основен проблем специалистите посочват и високия дял на скритата заболяваемост в България.

Според тях усилията трябва да бъдат насочени към групите от населението, които са в най-голям риск от заразяване и предаване на вируса.