От здравното министерство очакват подкрепа и от общините за увеличение на контрола на противоепидемичните мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на проведена днес видеоконферентна среща със специалисти в областта на епидемиологията и инфекциозните болести, цитиран от пресцентъра.

Има ръст на регистрираните случаи при децата и учениците от 0 до 19 години, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора. Като основен проблем специалистите посочиха и високия дял на скритата заболяваемост в България. Според тях усилията трябва да бъдат насочени към групите от населението, които са в най-голям риск от заразяване и предаване на вируса.

2542 нови носители на коронавирус, починаха 91 души

2542 нови носители на коронавирус, починаха 91 души

Излекуваните през денонощието са 1593

По думите на Александър Златанов мерките трябва да са изпълними, да не ограничават драстично социално-икономическия живот и да дадат резултат. "Целта е да контролираме развитието на пандемията така, че да не позволяваме претоварване на здравната система", каза Златанов.

Според експертите като основна причина за повишената заболяемост от COVID-19 ниското ваксинационно покритие у нас. Това от своя страна води до увеличение на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи.

По думите на отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заболяемостта расте в цяла Източна Европа и ние сме част от този общ процес. "Въпросът е каква цена ще платим и как да намалим последствията, тъй като България е на едно от последните места по брой имунизации", допълни Кунчев.