Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага ТЕЛК комисиите вече да получават по 100 лева за предсрочно издадено решение, вместо досегашните 60 лева. Проект на Наредба за изменение на Наредба № 3 от 2019 г. е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството.

В мотивите към проекта на Наредба за изменение на Наредба № 3 от 2019 г. се посочва, че медицинската експертиза е специфична лекарска дейност, която изисква допълнителни познания по прилагането основно на два нормативни акта - Наредбата за медицинската експертиза и Правилника, работещите в ТЕЛК трябва да имат познания и умения за работа с Информационната система за контрол на медицинската експертиза, за което се провежда отделно обучение, като за този труд лекарите в ТЕЛК получават около 1200 - 1300 лв. месечно възнаграждение, което е в пъти по-ниско от възнагражденията на лекарите в другите направления в здравеопазването.

Новите правила, по които работи ТЕЛК,  забавят процеса по издаване на решения

Новите правила, по които работи ТЕЛК, забавят процеса по издаване на решения

Премахването на пренасочването на досиета ощети пациентите при освидетелстване

Също така МЗ прави аналоги на работата на лекарите в ТЕЛК с тази на лекарите в специализираната извънболнична медицинска помощ и ако отправната точка за възнаграждението на труда на последните е заплащането от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на първичен медицински преглед от специалист (~40 лв.), то разходът само за дейността на една тричленна ТЕЛК (какъвто е изискуемият минимален състав на комисията при осъществяване на експертизата) за една експертиза е ~120 лв., което е двойно повече от настоящата субсидия (60 лв.) за изготвено предсрочно експертно решение от ТЕЛК в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация за освидетелстване/преосвидетелстване.

Гореизложеното обуславя необходимостта от предприемане на своевременни мерки още преди настъпването на новата финансова 2025 година посредством увеличаване на субсидията за медицинска експертиза по реда на Наредба № 3 от 2019 г. поне през последното тримесечие на 2024 г., като за целта е необходимо осигуряването на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, въз основа на представените по-долу разчети, се посочва още в мотивте. 

Анализът на заплатената от Министерство на здравеопазването субсидия за дейности по медицинска експертиза, въз основа на който е изготвен разчет за необходимите допълнителни финансови средства, е на база отчетената дейност през първото полугодие на 2024 г. и се отнася само за предсрочно осъществената дейност от ТЕЛК: влязло в сила експертно решение на ТЕЛК по процедура за освидетелстване/преосвидетелстване за установяване на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, изготвено от ТЕЛК предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза, срещу което експертно решение няма подадена жалба в нормативно установения срок или при обжалване то е потвърдено от Националната експертна лекарска комисия (т. 5.2 от Приложение № 1 към Наредба № 3 от 2019 г.).

Броят на отчетените експертни решения от ТЕЛК за първото полугодие на 2024 г., по гореупоменатите критерии е 35 339 (33 % от общия брой), за които е заплатена субсидия от министерството в размер на 2 120 340 лв., при цена за едно експертно решение 60 лв. В случай, че се запази същата тенденция за броя на издадените експертни решения от ТЕЛК през второто полугодие на 2024 г., при цена 100 лв. за едно експертно решение, за последното тримесечие на годината ще бъдат необходими допълнително около 710 000 лв., отчитат от Министерствотвото на здравеопазвамето.

Според МЗ ТЕЛК-овете се справят и без прехвърляне на топката между 4-5 комисии

Според МЗ ТЕЛК-овете се справят и без прехвърляне на топката между 4-5 комисии

Пренасочване на случаи ще има и напред, но преценката ще се прави само централизирано