Служебният здравен министър Галя Кондева и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването са съставили план за подписването на нов Колективен трудов договор (КТД). Кондева се ангажира работодателите и синдикатите да получат график за предстоящите заседания.

Работодателите трябва да предложат структура за нов задълбочен анализ на всички 181 държавни и общински болници. Ще бъде разработена и единна методика за оценка на причините, поради които лечебните заведения не са успели да вдигнат заплатите на медиците до нивата, предвидени в последния КТД, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Започва и обсъждане и на конкретни предложения за новия Колективен трудов договор в здравеопазването. Една от идеите на синдикатите той да бъде подписан за срок от 1 година, но без това да касае клаузите за възнагражденията. Предлага се за момента размерите на възнагражденията да останат без промяна, но за по-кратък период - 4 месеца. Предвижда се след това, с приемане на новите бюджетни програми, заплатите да бъдат преразгледани и осъвременени.

БЛС предлага основната лекарска заплата да е обвързана със средната за страната

БЛС предлага основната лекарска заплата да е обвързана със средната за страната

Според Иван Маджаров така ще могат да се предвидят необходимите средства

Работодателските настояват при прилагане на такъв подход да бъде разписана гаранция, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да налага санкции на болниците, които не са успели да постигнат необходимите нива възнагражденията в четиримесечен срок.

Кондева е уверена, че преговорите ще бъдат доведени до удовлетворителен резултат и за двете страни. "Показахме, че има начин да постигнем консенсус, защото подписването на нов Колективен трудов договор е важно за всички ни", коментира тя.

Разговорите по КТД продължават, заяви от името на Съюза за стопанска инициатива членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Николай Болтаджиев след срещата.

"Проблемът не е свързан нито с вдигането на заплатите, нито с друга конкретика. Проблемът е да се започнат преговори за евентуално подписване. Необходим е задълбочен анализ, който да обхваща всички лечебни заведения с техните особености. Анализът ни е нужен точно, за да се започнат преговорите по същество", категоричен беше д-р Болтаджиев.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването предложи размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да остане непроменен още една година. В последния КТД, който бе в сила до април тази година, бяха залегнали възнаграждения за лекар без специалност от 2000 лв., за медицинска сестра - 1500 лв., а за санитар - 910 лв. 

КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

КНСБ против замразяването на размера на лекарските заплати за още година

От синдиката остават в протестна готовност