Още над 214 милиона лв. са необходими на Министерството на здравеопазването за справяне с четвъртата вълна на COVID-19. Това става ясно от доклада на здравния министър Стойчо Кацаров, представен пред Консултативния съвет по сигурността.

Според разчетите малко над 46 милиона лв. са необходими, за да бъдат платени 1,5 млн. дози ваксини, поръчани още през април.

Други 19 млн. лв. от общия бюджет са за поставянето на ваксини от общопрактикуващите лекари. Те получават по 10 лв. на ваксинация.

Предвиждат се средства и за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, допълнителни премии за работещите на първа линия в борбата срещу вируса. Сумата за тези разходи възлиза на близо 114 млн. лв.

Близо 35 млн. лв. са необходими за закупуване на Ремдесивир и лекарствени продукти като резерв на болниците, за лечение на усложнения при пациенти, настанени с COVID-19. Резервът ще обезпечи нуждите на здравните заведения, в случай на забавени доставки, заради наложените ограничения, каквито имаше миналата година, се казва още в доклада.

Предлага се увеличение на приходите по бюджета на НЗОК за 2021 г., със 134 500 000 лв.

От началото на януари до края на юли тази година в борбата с COVID-19 са изразходвани над 442 млн. лв. В това число за закупуването на ваксини за над 106 млн. лв. и Ремдисивир за над 58 млн. лв.

Според изводите от доклада актуализацията на бюджета е наложителна.

Без актуализация на бюджета Здравното министерство ще бъде изправено пред невъзможност да осигури здравната система при новата пандемична вълна.

РЗИ-та готвят списъци с рисковите за заразяване с COVID-19 места

РЗИ-та готвят списъци с рисковите за заразяване с COVID-19 места

Димитър Петров: Мерките следват плана, въпреки че има съпротива