38 жители на област Перник са под карантина. Те се наблюдават, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Юри Торнев, който малко по-късно - към 15 часа, обяви, че личните лекари наблюдават 45 души.

На този етап няма диагностициран болен от коронавирус на територията на област Перник. Висока е заболеваемостта от сезонния грип. Ако до 11 март няма спад, вероятно ще се наложи ваканцията на учениците да бъде отново удължена. В детските градини се приемат само здрави деца. 

Коронавирусът - стрес тест за здравната система у нас

Коронавирусът - стрес тест за здравната система у нас

Малко вероятно е да бъде открит нулевият пациент, смята доц. Мангъров

Повечето от наблюдаваните перничани са били в Италия. Данните са от края на миналата седмица. Днес от граничните власти са подадени данни за още 33-ма души.

Малко по-късно пред Нова телевизия д-р Юри Торнев заяви, че броят на наблюдаваните в Пернишка област е 45 души, завърнали се от чужбина. Те се наблюдават от личните лекари. По думите му повечето от наблюдаваните са били в Италия и са жители на градовете Перник, Брезник и Радомир.

По информация на директора на местната здравна инспекция те заедно с общините и МВР-Перник извършват съвместен контрол за спазване на карантинния период. Задачата досега бе да се предотврати влизането на инфекцията в страната, сега вече целта е да я ограничим, каза д-р Торнев. 

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Няма новоустановени случаи на коронавирус

Изследват старчески дом в Габрово

"Граничните власти постоянно подават данни за още идващи от чужбина лица, чието здравословно състояние също се следи", допълни д-р Торнев.

Има изпратени предписания към кметовете и големите фирми за извършване на дезинфекция. На този етап няма диагностициран болен от коронавирус на територията на региона. Все още обаче е висока заболеваемостта от сезонния грип.

Припомняме, вчера кметът на Перник Станислав Владимиров с официално писмо до ВиК поиска облекчаване на водния режим заради усложнената епидемиологична обстановка.