Над 130 ентеровируса ни дебнат през лятото. Бъдете внимателни с личната хигиена, мийте си ръцете. Ентереровирусите са изключително устойчиви в околната среда предупреди вирусологът акад. Ангел Гълъбов. Затова най-важна е личната хигиена и щателното миене на ръцете със сапун.

Ентеровирусите са основните причинители на летния грип и стомашно-чревните разстройства. Усложненията от тях са свързани с някои менингити, миокардити и инсулинзависим диабет.

Акад. Гълъбов разясни, че ентеровирусите са близки по устойчивост на бактериалните спори и се задържат, както в повърхностите, така и във водите. Дезинфектантите не ги повлияват. Устойчиви са. В САЩ има разработени вирусо-асептични сапуни. Други техни преносители са мухите и кърлежите, предупреди акад. Гълъбов. Затова трябва да сме особено внимателни и към местата за отдих в парковете и градинките. Заболяванията са през целия сезон - юли, август, септември.

Голямо внимание е необходимо и към местата за приготвяне на храна - плотовете в къщи и в ресторантите. Особено опасни са плажовете, където се разнасят разни храни и не е изключено по тях да има ентеровируси. Специалистът съветва да се следи за добре дезинфекцирани и затворени тоалетни. Ентеровирусите се размножават в тънките черва на човек, но имат и способността да проникват в кръвния поток и да причиняват заболявания.

Втората им особеност е, че над 80 на сто от причиняваните от тях инфекции са без симптоми. "Това е голям проблем за епидемиолозите, тъй като тези хора, които са заразени с ентеровируси - нямат клинични оплаквания", изтъкна той. Реално те са преносители на вирусите и са опасни, главно за децата.

Разпространението им се свързва с мръсните ръце, недостатъчните грижи за чистотата, където се приготвя храната. От ентеровирусите най-известният е този причинител на детския паралич. Освен това ентеровирусите могат да се комбинират с други сродни вируси и да причиняват инфекции. Ентеровирусите остават в облегалките на трамваите и превозните средства, има ги във водите, устойчиви са и по принцип имат афинитет към нервните клетки, към невроните. Причиняват и асептични менингити.

Акад. Гълъбов предупреди, че през лятото, особено в Южното Черноморие трябва да се внимава и с ухапванията от малки комари - папатаци, причиняващи треска - протичаща с температура и зачервени очи.

"Трябва да бъдем особено внимателни, особено в детските колективи", каза още акад. Гълъбов.