За над четвърт милиард лева, които ще бъдат разпределени в здравната система, даде разчет новият здравен министър професор Костадин Ангелов на пресконференция в МЗ.

Целта е да се гарантира сигурност на системата и материална осигуреност особено с оглед на продължаваща епидемия от коронавирус. Финансовият ресурс, предвиден за здравните работници, ще е в сила от 1 август, но Ангелов увери, че е гарантирана устойчивост, тъй като финансиране е осигурено и за 2021 г.

Освен 1000-те лева за медиците, които се борят с инфекцията на първа линия, се гарантира повишаване на заплатите на лекарите, служителите на РЗИ, включително и на командированите служители от НЗОК, за Националния център по заразни и паразитни болници, кръвните центрова, Националната експертна лекарска комисия и др.

Предвиждат се и мерки за увеличение на заплатите в общинските болници, където е най-трудно, призна министър Ангелов.

За бюджета в НЗОК са предвидени 126 млн.лв. увеличение с което да могат да се увеличат с 10% всички дейности по клинични пътеки. Там ще се разглеждат пътеките справедливо - има много недофинансирани пътеки и такива, които са добре обезпечени. Това ще гарантира повече приходи за над 305 лечебни заведения - държавни, общински и университетски болници.

На този етап ще се опитаме да използваме резерва на касата, като разчитаме, че увеличението ще бъде отчетено във фишовете на колегите още през август месец.

Ще се отпусне и финансиране за апаратурното оборудване на системата - закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още на брифинга.

Костадин Ангелов няма намерение да прави смени в екипа в министерството, с който работи.