Над 300 деца прегледаха специалисти от "Пирогов " в Смолян.

По думите на директор на болница "Пирогов" проф. д-р Балтов малките пациенти са били насочени към конкретни специалисти за оказване на медицинска помощ.

Директорът обясни, че в ортопедията и травматологията е имало 10 момичета с начална, но някои и със сериозни гръбначни изкривявания.

Д-р Асен Меджидиев отчете, че за една година се е подобрила комуникацията между лекарите от "Пирогов" и местни специалисти.

Проф. Балтов разясни, че до края на юни месец се предвижда въвеждането на телемедицина за комуникация между лечебните и здравните заведения в страната, като центърът ще е в "Пирогов".

Той отбеляза, че идеята е да се съберат няколко болници и да се направи обща мрежа за постоянен контакт между лекарите.

Изпълнителният директор на МБАЛ - Смолян, д-р Марин Даракчиев подчерта, че областната болница- с действащата информационна система, със системата за трансфер на образи и обмен на данни, има възможност да се присъедини към инициативата.

Миналата година специалисти от "Пирогов" са посетили 12 града, тази година Смолян е третият град. Били са във Видин и Сандански, следващата им спирка е Ямбол, Кърджали, Силистра.