Над 40 семейства от хасковското село Криво поле са в Нидерландия, съобщи кметът Андрей Гаджев пред bTV. Хората в селото са притеснени, че момента работата в чужбина намалява и техните съселяни ще започнат да се връщат.

По думите на кмета Андрей Гаджев 9 души вече са се върнали и спазват карантината, още 13 души планират да се приберат. Според Гаджев завръщащите се трябва да се тестват. Той самият не се е свързал със здравните власти, за да им обърне внимание за това. 

Българин с коронавирус се прибра от Нидерландия

Българин с коронавирус се прибра от Нидерландия

Той и съпругата му са в болници

Заразената с коронавирус жена от селото, която се върна от Хага, се намира в болница заедно със сина си. Състоянието ѝ е критично. Общо 13 са хората от Хасковска област, пътували със злополучния полет.

По думите на майката на жената - Снежана Стефанова, още в самолета състоянието на дъщеря ѝ се е влошило и се наложила медицинска намеса. 

Двама пътници от полета от Амстердам вече са под карантина

Двама пътници от полета от Амстердам вече са под карантина

Щабът обяви, че издирва контактни лица

Сложили ѝ кислород, разказа Стефанова. Пътничката е била посъветвана да потърси бърза помощ, но тя решила да се прибере в Хасково, а не в село Криво поле а в Хасково. От Хасково семейството се обадило на спешните медици. Родителите посъветвали жената да не се връща в селото и са се обадили на здравните власти.

В Нидерландия българката не е била диагностицирана с COVID-19. Езиковата бариера се оказала пречка за получаване на медицинска помощ. 15-годишната дъщерята на заразената жена в момента се намира в село Криво поле, но в друга семейна къща. Момичето спазва 14-дневна карантина, но емоционалното ѝ състояние не е добро заради стреса от случилото се. 

Здравните власти издирват контактни на пътници от полет от 26 април

Здравните власти издирват контактни на пътници от полет от 26 април

Полетът е от Амстердам до София