У нас 850 българи са в листата на чакащите за трансплантация на бъбрек, а над 8000 са на диализа. Тези данни представи Лъчезар Иванов от ГЕРБ по време на дискусия в здравната комисия в Народното събрание, посветена на заболяването.

По думите му днешната дискусия е провокирана от изключителната социална значимост на ХБЗ, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Равнището на съвременната медицина дава възможности за превенция и профилактика, по думите му. Нужни са обаче национални политики по отношение на ХБЗ. Целта е да се отложи диализното лечение и да се намали смъртността.

Според Иванов ХБЗ трябва да се запише като социално значимо заболяване в Националната здравна стратегия 2030. Според Министерство на здравеопазването нужни са целенасочени усилия от страна на цялото общество.

Драматични данни представи и Калина Божкова, директор за Европа на Глобалния алианс за достъп на пациентите.

В световен мащаб ХБЗ има неподозирани мащаби. 850 милиона души страдат от това заболяване или 10% от световното население, за България делът е 13%. 50 милиона от населението на Европа страда от ХБЗ. Всяка година 1 милион души умират в следствие на болестта, а 1,5 милиона губят живота си заради сърдечносъдови усложнения вследствие на намалената бъбречна функция.

70% от болните не знаят, че страдат от това заболяване, тъй като то протича безсимптомно. По-голямата част търсят лекарска помощ едва, когато 40% от функцията на бъбрека е намалена. ХБЗ е на 12-то място по смъртност в света, а през 2040 вече ще е на 5-та позиция, смята Божкова. През следващите години разпространението на ХБЗ ще се увеличи с 3%.

Все пак ранно открита, болестта може да забави своето развитие. В момента има много налични иновативни терапии, които отлагат нуждата от диализно лечение с до 16 години.

Проф. Борис Богов обясни как в годините прогресивно нарастват средствата за диализа и тази година те са 123 милиона лева. В същото време сме последни в ЕС по бъбречни трансплантации. Проблемът с бъбречните трансплантации е огромен, а в страната има само един диспансер за бъбречно трансплантирани. Христина Николова, представител на пациентите с бъбречни трансплантации изтъкна, че ХБЗ в повечето случаи не се открива на етапа, когато е напълно лечимо. Това заболяване е тежко инвалидизиращо, предупреди тя и настоя за по-честа профилактика.

10% от възрастните са засегнати от хронично бъбречно заболяване

10% от възрастните са засегнати от хронично бъбречно заболяване

ХБЗ е сериозно, прогресивно състояние, засягащо близо 850 млн. души по света.